Імпортні мита не покращать якості українських нафтопродуктів - нафтотрейдери

Вівторок, 18 січня 2011, 18:45

Нафтотрейдери вважають, що введення мит на імпорт бензинів і дизельного пального не приведе до покращення якості нафтопродуктів, вироблених в Україні.

Про це вони сказали на прес-конференції, повідомляють "Українські новини".

На думку операторів ринку, введення мит суттєво підвищить вартість імпортних нафтопродуктів, що, таким чином, буде сприяти монополізації ринку та збільшенню продажів низькоякісних бензинів.

"Українські НПЗ не виробляли і не виробляють бензинів марки Євро-4 і Євро-5. Той бензин, який сьогодні виробляється в Україні - це суцільне отруєння зовнішнього середовища. З введенням мит ми повертаємося з вами до стандарту Євро-2, якщо це взагалі можна назвати словом "Євро", - сказав президент з комерційних питань концерну "Галнафтогаз" Віталій Антонов.

Реклама:

Нафтотрейдери вважають, що зниження конкурентності ринку шляхом штучного створення умов для збільшення збуту українських нафтопродуктів за допомогою введення мит в остаточному підсумку не буде стимулювати власників вітчизняних НПЗ вкладати кошти в модернізацію виробництва, а також розвитку ринку.

"Якщо таке бажання є, підкреслюю, сьогодні... після введення мит таке бажання може зникнути, як свідчить попередній досвід. Хто заплатить за цю модернізацію? Власник заводу в умовах конкурентного ринку або це буде український споживач?" - запитав Антонов.

Крім того, вважають нафтотрейдери, після введення мит варто також очікувати підвищення оптових цін на вироблені українськими НПЗ нафтопродукти.

"В Україні існує паливний паритет... якщо будуть введені мита, можете бути впевнені, що оптові ціни місцевих заводів піднімуться", - сказав генеральний директор мережі АЗС Shell в Україні Вільям Козик, зазначивши, що підвищення цін на імпортні нафтопродукти може дати привід також для підняття роздрібних цін на вітчизняні.

Зі слів голови представництва компанії ORLEN Lietuva в Україні Ігоря Майстренко, компанія раніше зверталася в Міністерство закордонних справ і Кабінет міністрів із проханням дати своє бачення цієї ситуації, однак поки не отримала відповіді.

У цілому, за прогнозами нафтотрейдерів, із введенням мит роздрібна вартість 1 літра імпортного бензину становитиме більш як 1 євро.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості виступає за введення мита 80 євро/тонна на імпорт дизпалива та 130 євро/тонна на імпорт бензинів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!