"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" почав віддавати газ Фірташу

Вівторок, 18 січня 2011, 18:33

Російський "Газпром" у січні 2011 року наростив поставки природного газу в Україні на 15-20% в порівнянні з груднем 2010 року.

Йдеться в офіційній інформації російської газової монополії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до неї, в січні щодобові поставки газу в Україні становлять близько 176-177 млн. куб. м, тоді як у грудні 2010 року поставки становили приблизно 145-155 млн. куб. м на добу.

При цьому 13 і 14 січня постачання газу російською компанією в Україні були ще вищими - 187,3 і 193,7 млн. куб. м на добу, хоча температура в січні, особливо в останній тиждень, істотно вище, ніж у грудні.

Реклама:

Джерело агентства в газовій галузі пояснив збільшення тиску природного газу на вході в українську газотранспортну систему в січні підняттям з підземних сховищ газу для RosUkrEnergo, який йде на експорт.

Як повідомлялося, в кінці листопада 2010 року "Нафтогаз Україна", RUE і "Газпром" заявили про повне врегулювання спору з повернення українським холдингом 12,1 млрд. куб. м газу.

Згідно з досягнутими домовленостями, на виконання рішення Арбітражного інституту торговельної палати в Стокгольмі "Нафтогаз" поверне RUE 12,1 млрд. куб. м, RUE погасить 1,7 млрд. долара заборгованості перед "Нафтогазом" і 810 млн. доларів перед групою компаній "Газпром".

Необхідний НАК "Нафтогаз України" природний газ придбаний держхолдингом у "Газпрому" за ціною 230 доларів за 1 тис. куб. м.

Весь газ в обсязі 12,1 млн. куб. м буде експортовано компанією "Газпромекспорт" до Європи.

При цьому вищевказані обсяги газу будуть підніматися з українських підземних сховищ поетапно, щоб уникнути порушення газового балансу країни.

Компанія RosUkrEnergo створена влітку 2004 року "Газпромом" і Centragas Holding AG на паритетних засадах.

Centragas Holding AG належить українським бізнесменам Дмитру Фірташу - 90%, та Івану Фурсіну - 10%.

RUE у 2006-2008 роках виступала монопольним постачальником природного газу в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!