"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія може ввести "податок на повітря"

Понеділок, 17 січня 2011, 19:20

Липецькі депутати запропонували російському парламенту законопроект, яким вводиться плата за повітря для підприємств.

У нижню палату російського парламенту Липецькою облрадою було направлено законопроект "Про внесення змін до федерального закону "Про охорону атмосферного повітря" й окремі законодавчі акти РФ", передають Ukranews.

Він був направлений на розгляд думського комітету з природних ресурсів, природокористування та екології.

Відповідно до цього законопроекту, атмосферне повітря розглядатиметься як природний ресурс, нарівні з водою і корисними копалинами, і якщо він буде схвалений Держдумою, з промислових підприємств, які використовують повітря в технологічних процесах, буде стягуватися плата.

Реклама:

Для стягування плати в другу частину Податкового кодексу запропоновано внести поправки, в яких буде передбачено плату за споживання атмосферного повітря та за видачу дозволу на це.

До законопроекту додається пояснювальна записка, у якій зазначається, що російське природоохоронне законодавство регламентує порядок використання всіх природних ресурсів: наприклад, використання водних ресурсів і плата за них регламентується "Водним кодексом РФ", під час використання корисних копалин підприємства спираються на закон "Про Надра"; існують так само закони, що стосуються користування тваринними і рослинними ресурсами.

Зараз, на думку авторів законопроекту, залишається обділеним тільки атмосферне повітря.

Цей природний ресурс може черпатися без обмежень і без певної плати. Тоді виходить, що закон "Про охорону навколишнього середовища", за яким використання природних ресурсів має оплачуватися, а завдана довкіллю шкода - відшкодовуватиметься, вимагає доповнень.

Слід зазначити, що питання, порушене липецькими депутатами, є досить актуальним, оскільки Кіотський протокол зобов'язує Росію скорочувати викид в атмосферу парникових газів, уточнюючи, що при цьому необхідно приділити особливу увагу лісовідновленню та запровадженню екотехнологій.

На думку авторів законопроекту, його прийняття допоможе знизити викид парникових газів, які мають місце практично на будь-якому виробництві, а також створить економічні умови для прогресування технологічних процесів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: