Тігіпко каже, що без МВФ можна обійтися, але треба брати все

Понеділок, 17 січня 2011, 15:28

В інтересах України одержати всі транші за кредитом Міжнародного валютного фонду.

Таку думку висловив віце-прем`єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тигіпко, повідомляє УНІАН.

Водночас він зазначив, що Україна може обійтися без підтримки фонду.

"Ми дійсно можемо обійтися без підтримки МВФ, ми самі можемо це зробити, але якою ціною і хто за це платитиме? Якщо ми не братимемо грошей у МВФ - відразу знижуються бажання інвесторів, відразу збільшується ставка позик для нас тощо", - сказав Тигіпко.

Реклама:

Крім того, він відзначив, що необхідно реально оцінювати вимоги фонду, які він виставляє перед Україною для одержання кредиту.

"Треба дивитися, чи співпадають ті вимоги, які МВФ надає під час своїх кредитів. Якщо вони співпадають з нашими національними інтересами, ми повинні на це йти, якщо не співпадають, тоді ми можемо відмовлятися від цього", - вважає він.

У листопаді 2008 року МВФ ухвалив рішення про надання Україні дворічної програми кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. доларів.

У 2008-2009 роках Україна одержала три транші кредиту на загальну суму 12 млрд. доларів.

Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд. долара Україна розраховувала одержати в листопаді 2009 року, проте через проведення президентських виборів кошти виділено не було.

Після відставки уряду Тимошенко новий уряд Азарова за домовленістю з МВФ закрив діючу кредитну лінію і почав співпрацю з Фондом за новою програмою.

Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. долала.

Термін дії програми становить 2,5 року. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.

Відразу після схвалення програми співпраці Україна одержала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. долара.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1,5 млрд. долара.

Кошти можуть надійти до України після початку проведення пенсійної реформи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!