Думка експерта: Курс гривні стане більш волатильним

Понеділок, 17 січня 2011, 15:25

Після новорічних свят курс гривні дещо "провалився", і знову вирівнявся 14 грудня.

Понеділок гривня почала зі зростання валютного курсу.

Керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко прогнозує, що курс валютної пари долар/гривня у перші місяці року може стати більш волатильним.

"Попит на готівкову іноземну валюту в січні-лютому продовжить залишатися на високому рівні, а НБУ, ймовірно, буде підтримувати вартість гривні за рахунок своїх резервів", - зазначив він.

Реклама:

На думку Івченка, підвищення вартості долара в Україні пов'язане із деяким погіршенням стану поточного і фінансового рахунку платіжного балансу на тлі уповільнення темпів зростання світової економіки.

Також невизначеності на ринку додає призначення нового керівництва НБУ та зміни в законодавстві, що стосується проведення готівкових валютних операцій.

Збільшення попиту на готівкову іноземну валюту у грудні 2010 року експерт пов'язує, у першу чергу, із подорожчанням готівкового долара в середині місяця на 0,5% до 8,02 гривні на тлі зростання обсягу купівлі безготівкової валюти з боку імпортерів, стабільністю євро і підвищенням девальваційних настроїв у суспільстві.

"Так, обсяг купівлі населенням іноземної валюти минулого місяця зріс на 11,6% до 3,537 млрд. доларів, обсяг продажу - на 12,09% до 1,921 млрд. доларів. Чисте сальдо покупок готівкової іноземної валюти за аналогічний період збільшилося на 11,2% до 1,9213 млрд. доларів", - зазначив він.

Для підтримки вартості гривні НБУ у грудні 2010 року збільшив обсяг продажу безготівкової американської валюти на 198% - до 1,14 млрд. доларів, що призвело до зниження його ЗВР на 863 млн. доларів до 34,5764 млрд. доларів.

Як відзначає експерт, це найбільший обсяг інтервенцій Нацбанку на ринку в підтримку гривні з вересня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!