"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Серед акціонерів "Київстара" назріває конфлікт?

Понеділок, 17 січня 2011, 12:56

Наглядова рада Vimpelсom Ltd. схвалила нові умови операції з придбання стільникових активів єгипетського мільярдера Наджіб Савіріса.

Однак, як зазначає газета "Дело", це не означає досягнення згоди між основними акціонерами Vimpelсom - норвезькою Telenor і Altimo, "дочкою" російської "Альфа-Груп".

Навпаки, рішення ради відкриває дорогу новому потенційно тривалому конфлікту між Telenor і "Альфа-Груп".

Справа в тім, пояснює видання, що Telenor виступила проти нових умов угоди.

Реклама:

З дев'яти членів ради за нові умови угоди із Савірісом проголосували шестеро: троє незалежних директорів і троє номінованих "Альфою". Троє директорів від Telenor проголосували проти.

Тепер події, досить імовірно, почнуть розвиватися аналогічно тому, що відбувалося починаючи з 2005 року після спроби Telenor заблокувати угоду з купівлі "ВимпелКомом" стільникового оператора "Українські радіосистеми" (УРС): попереду взаємні звинувачення Telenor і "Альфа-Груп" у порушенні акціонерної угоди по Vimpelсom Ltd і цілком можливі затяжні судові процеси.

Не виключений також розпад консорціуму з Telenor і "Альфа-Груп", яке створило Vimpelсom шляхом об'єднання активів у ВАТ "ВимпелКом" ("Білайн") і українському "Київстарі".

За новими умовами операції, погодженими із Савірісом, Vimpelсom отримає через володіння акціями компанії Wind Telecom 51,7% акцій холдингу Orascom Telecom Holding SAE і 100% акцій Wind Telecomunicazioni SpA (Wind Italy).

За це Vimpelсom заплатить 1,495 млрд. доларів грошовими коштами, а також віддасть 325 639 827 своїх знову випущених звичайних акцій і 305 млн. знову випущених привілейованих акцій.

У результаті після завершення операції Савірісу має належати 30,6% голосуючих акцій Vimpelсom (20% звичайних акцій, за якими виплачуються дивіденди).

Компанія Altimo буде володіти 31% голосуючих акцій (31,4% звичайних), а Telenor - 25% голосуючих акцій (31,7% звичайних).

Причини протесту Telenor очевидні: нові умови угоди, якщо вони будуть реалізовані, практично зводять нанівець можливості норвежців впливати на найбільш суттєві стратегічні рішення у Vimpelсom: їх пакет голосуючих акцій стає меншим від блокуючого, оскільки найважливіші рішення акціонери повинні ухвалювати більшістю не менше 75%.

Тобто, якщо навіть Telenor буде проти якогось із найважливіших рішень, то "Альфа" в союзі з Савірісом та міноритаріями і так набере 75% голосів, необхідних для прийняття рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!