Держфінпослуг не хоче ліквідації кредитних спілок

Понеділок, 17 січня 2011, 12:31

Проблеми кредитних спілок повинні бути вирішені за допомогою комплексних заходів, ліквідація галузі - не вихід із ситуації.

Про це заявив голова Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Василь Волга, коментуючи заяву голови МВС Анатолія Могильова щодо доцільності ліквідації проблемного сектора економіки, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Ми визнаємо наявність величезних проблем і неодноразово говорили про них на всіх рівнях. Держфінпослуг бачить проблему навіть глибше міліції, оскільки ми щодня зустрічаємося з громадянами, постраждалими від недобросовісних кредитних спілок. Проблема потребує негайного вирішення і не дивно, що голова МВС виступив настільки різко", - зазначив Волга.

Однак, за його словами, говорити про те, що потрібно ліквідувати проблемний сектор - неправильно для ринкової економіки і сучасної держави.

Реклама:

"Ідея кредитних спілок хороша і успішно працює в багатьох країнах. Банки просто не в змозі забезпечити мікрокредитування, потреба в якому в Україну становить 50 млрд. гривень на рік. Але спочатку держава створила цю систему із грубими порушеннями в її суті", - підкреслив голова Держфінпослуг.

За його словами, Комісією була розроблена і подана на розгляд Кабінету міністрів нова концепція розвитку кредитної кооперації, яка передбачає вирішення всіх проблемних питань.

На думку Волги, необхідно вжити заходів у трьох напрямках.

По-перше, провести законодавчі зміни в правилах гри для кредитних спілок, зокрема, виключити їх всеукраїнський статус.

По-друге, створити Фонд гарантування вкладів громадян і по-третє, провести рефінансування, одночасно посиливши контроль з боку держави.

"Нам необхідно відновлення довіри до системи кредитної кооперації, і багаторазове її розширення", - заявив голова Держфінпослуг.

Неодмінною умовою успіху цієї роботи Волга назвав системну роботу силових структур, точніше Міністерства внутрішніх справ і його профільних підрозділів щодо запобігання злочинів, які здійснюються на ґрунті кредитної кооперації.

Як повідомлялося, 14 січня у Верховній раді, відповідаючи на запитання депутатів, Анатолій Могильов повідомив, що Міністерство внутрішніх справ запропонувало уряду "поховати" кредитні спілки.

У свою чергу, Національна асоціація кредитних спілок заявила, яка отримала численні звернення з боку кредитних спілок та їх членів із закликом до влади вирішувати проблеми галузі, а не ліквідувати її.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!