"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Угода BP з росіянами може бути ветована

Понеділок, 17 січня 2011, 10:56

Провідна британська нафтова компанія BP стикається з ворожістю та підозрами із США щодо угоди з російською державною нафтовою компанією "Роснєфть".

Ця угода відкриває компанії доступ до великих територій біля узбережжя Сибіру та під арктичним шельфом, нагадує UA-Energy.org.

Схвалена прем'єр-міністрами обох країн, Девідом Кемороном та Володимиром Путіним, угода надає "Роснєфті" частку в BP розміром в 5%, в той час як лондонська компанія збільшує свою частку з російській компанії з 1,3% до 10,8%.

Це дасть Кремлю частину власності в світових операціях BP, які простягаються від Аляски до Мексиканської затоки, північної Африки, Азербайджану та Північного моря.

Реклама:

Крок BP, який, зокрема полягає у передачі акцій "Роснєфті" на суму 4,9 млрд. фунтів, був погано сприйнятий в США, де перед тим була опублікована доповідь президентської комісії щодо прорахунків, які призвели до витоку нафти в Мексиканській затоці.

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін, в свою чергу, заявив на вихідних, що не вважає BP єдиною винною у інциденті.

"Наші експерти провели ретельне вивчення трагедії: ми знаємо, що ВР була організатором проекту, але були також вісім субпідрядників, у тому числі великі американські компанії", - сказав він.

Водночас, будь-які дослідження в Арктиці зіткнуться з опозицією з боку екологів.

Старший радник Greenpeace Чарлі Кронік, сказав: "Існує думка в нафтової промисловості, і в урядах теж, що ми обов'язково повинні отримати все до останньої краплі нафти, незалежно від того, якого збитку може завдати її видобуток".

Alfa-Access-Renova, консорціум російських мільярдерів, які володіють 50% "ТНК-ВР", заявив, що пункт в їх спільному підприємстві вимагає, щоб AAR і BP працювали в Росії виключно через "ТНК-ВР".

Посадові особи AAR заявили, що вважають, що таким чином мають право накласти вето на угоду ВР з"Роснєфтью".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: