"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"ТНК-ВР": Європа не пробачить Україні мита на імпорт нафтопродуктів

Понеділок, 17 січня 2011, 10:33

Компанія "ТНК-ВР Коммерс" вважає неможливим введення Україною мит на імпорт нафтопродуктів з країн Європейського Союзу, але просить Кабінет міністрів ввести захисні заходи для українських нафтопереробних заводів у зв'язку з початком функціонування Єдиного економічного простору між Росією, Білоруссю й Казахстаном.

Про це в інтерв'ю газеті "Экономические известия" заявив виконавчий директор компанії Фелікс Лунєв, повідомляє агентство "Українські новини".

Він нагадав, що раніше була ініціатива від всієї галузі ввести мита на ввезення нафтопродуктів на всі напрямки.

"Насправді це здається нереальним і неможливим для реалізації на законодавчому рівні. Тому що існують угоди в рамках СОТ. Відповідно, існує великий ризик, що країни ЄС введуть відповідні мита для українських товаровиробників, наприклад, на сталь", - сказав він.

Реклама:

При цьому, на думку Лунєва, доцільно провести антидемпінгове або антисубсидарне розслідування щодо імпорту палива із зони ЄЕП.

Як відомо, з 1 січня почав функціонувати Єдиний економічний простір між Росією, Білоруссю й Казахстаном.

Відповідно до домовленостей, НПЗ цих країн будуть одержувати нафту без мит, які раніше становили близько 300 доларів за тонну.

За словами Лунєва, при експорті нафтопродуктів ці НПЗ будуть платити мита на нафтопродукти, які зараз становлять приблизно 70% від експортного мита на нафту.

Таким чином, заводи зони ЄЕП будуть мати перевагу перед українськими на рівні близько 130 доларів за тонну.

Як повідомлялося, у листопаді 2010 року на засіданні експертно-аналітичної групи з розвитку ринку нафти, нафтопродуктів і нафтопереробної галузі обговорювалася можливість введення мита в розмірі 120 євро за тонну з 2011 року.

Після цього заступник міністра енергетики й вугільної промисловості Ігор Кирюшин повідомив, що у разі введення мито становитиме менш як 120 євро за тонну.

В 2010 році частка імпорту в загальному обсязі нафтопродуктів на ринку становила понад 40%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!