ЄС домовляється про поставки газу в обхід Росії

Неділя, 16 січня 2011, 11:42

Голова Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу надав нового імпульсу процесу диверсифікації маршрутів постачання енергоресурсів в обхід Росії до країн Європи.

Напередодні в Баку Баррозу провів успішні переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, які завершилися підписанням двох основних документів: спільної декларації "ЄС-Азербайджан: партнерство для модернізації", яка підтримує політичні та економічні реформи в Азербайджані, а також декларації про створення Південного коридору.

Другий документ - фактично політична підтримка проекту Nabucco з прицілом на будівництво транскаспійського газопроводу між Туркменією та Азербайджаном.

Ця перемичка дозволить Європі в доступному для огляду майбутньому щорічно отримувати з каспійського басейну більше 30 млрд. куб. м газу, пише "Дело".

Реклама:

У суботу Баррозу вилетів до Ашхабада, де провів аналогічні переговори з президентом Туркменії Гурбангули Бердимухамедовим.

Глава Єврокомісії висловився за будівництво Транскаспійського газопроводу, відзначивши, що країни, які мають можливість будувати такий газопровід, мають на це право, і це може відбутися досить швидко.

На думку Баррозу, "цей проект на політичному рівні користується підтримкою Євросоюзу".

"Після сьогоднішньої нашої зустрічі, я вважаю, що ми повинні підписати протокол про наміри, де ми опишемо подальші наші кроки, подальші наші заходи, в тому числі ми повинні заявити, що ми створили робочу групу, що ми будемо працювати над міжурядовою угодою між відповідними партнерами", - сказав глава Еврокоміссіі.

Він особливо підкреслив, що переговори з цього протоколу про наміри і його підписання необхідно провести якомога швидше, тому що 2011 рік буде критично важливим роком для прийняття рішень у цій області.

За словами Баррозу, "Європа готова купувати туркменський газ на кордоні і пропонувати свої можливості для розвитку та розробки родовищ, готова допомагати компаніям, які зможуть цим займатися".

Південний енергокоридор включає в себе три проекти: газопровід Nabucco - Азербайджан-Туреччина-Австрія, ТGI - Туреччина-Греція-Італія і ТАР - Трансадріатичнй газопровід.

Серед цих проектів самим дорогим є Nabucco, що передбачає транспортування природного газу з Каспійського регіону в європейські країни в обхід Росії через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію.

Магістраль протяжністю 3,3 тис. кілометрів стане продовженням вже побудованого газопроводу Баку-Тбілісі-Ерзерум і розрахована на щорічне транспортування 20-30 млрд. кубометрів газу.

Проект оцінюється в 7,9 млрд. євро.

За словами виконавчого директора консорціуму Nabucco Gas Pipeline International GmbH Рейнхарда Мітчека, будівництво газопроводу передбачається почати в 2012 році і пустити по ньому перший газ в 2015 році.

В якості головного джерела газу розглядаються на першому етапі Азербайджан та Ірак, від яких очікується газ в обсязі відповідно 8-10 і 8 млрд. кубометрів на рік.

Згодом до проекту планується підключити і туркменський газ.

Росія виступає категорично проти альтернативних проектів, оскільки це звужує можливості диктувати ціни на блакитне паливо.

Однак, схоже, Європа, Азербайджан і Туркменія дотримуються іншої точки зору.

"Туркменія сьогодні будує інфраструктуру, яка готова поставляти в європейському напрямку до 40 мільярдів кубометрів газу", - заявив наприкінці минулого року на конференції "Нафта і газ Туркменістану-2010" віце-прем'єр туркменського уряду Баймурад Ходжамухамедов.

Однак це питання неоднозначно сприймається іншими прикаспійськими державами, які вважають, що прокладання трубопроводів по дну моря можливе лише після визначення статусу Каспію.

У відповідь на це Ашхабад твердо заявляє, що "трубопроводи для транзиту нафтогазових ресурсів через Каспій можуть прокладатися тільки за згодою сторін, через сектора яких вони будуть прокладені".

Іншими словами, Ашхабад дав зрозуміти, що прокладка трубопроводу в національних секторах Туркменії та Азербайджану - внутрішня справа цих двох країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!