"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Роснефть" і ВР створили стратегічний альянс

Субота, 15 січня 2011, 12:46

Російська державна компанія "Роснефть" і британський концерн ВР оголосили про намір співпрацювати на арктичному шельфі.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу "Роснефті".

Згідно із повідомленням, компанії домовилися про створення спільного підприємства, яке займеться геологорозвідкою і освоєнням трьох ліцензійних ділянок - Східно-Пріновоземельске-1, -2, -3.

Ці ліцензійні ділянки були передані "Роснєфті" в 2010 році і займають загальну площу близько 125 тис. кв. км у перспективному районі південної частини Карського моря, на схід від острова Нова Земля.

Реклама:

У повідомленні також відзначається, що по території і прогнозним ресурсів цей район порівняємо з британським сектором Північного моря.

"Це історична угода про створення першого найбільшого партнерства між національною та міжнародною нафтовими компаніями, засноване на взаємній володінні акціями. "Роснефть" отримає 5% звичайних голосуючих акцій ВР в обмін на 9,5% своїх акцій", - говориться в повідомленні "Роснефті".

Згідно із повідомленням, обмін акціями, як компонент альянсу, закладає основу для виходу на нові спільні проекти і відображає взаємну впевненість у значному потенціалі зростання капіталізації обох компаній.

У документі також повідомляється, що ВР і "Роснефть" також "Центр арктичних технологій" в РФ, який разом з провідними російськими і зарубіжними дослідними інститутами, конструкторськими бюро і університетами буде займатися розробкою та впровадженням найсучасніших технологій та інженерних рішень з безпечного освоєння вуглеводневих ресурсів Арктики.

"Центр має намір використовувати досвід ВР, приділяючи особливу увагу екології і створенню новітніх систем безпеки з урахуванням ризиків роботи на морських родовищах", - підкреслили в російській компанії.

Згідно з укладеною угодою, сторони мають намір продовжити спільне вивчення російської частини Арктики з метою оцінки запасів вуглеводнів в районах, розташованих за межами південної частини Карського моря.

Компанії готові розглянути можливості розширення міжнародного співробітництва на додаток до вже існуючого партнерства в рамках спільного підприємства у Німеччині - Ruhr Oel GmbH - з частками участі 50 на 50.

Сукупна вартість акцій ВР, що випускаються для передачі "Роснєфті", становить приблизно 7,8 млрд. доларів.

Транзакція підлягає схваленню відповідними фондовими біржами і адміністративному погодженню.

Очікується, що вона буде завершена протягом декількох наступних тижнів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: