Пірати "коштували" світовій економіці близько 10 мільярдів доларів

Субота, 15 січня 2011, 11:12

Через розгул піратства в 2010 році компанії усього світу були змушені купувати додаткові страховки і підвищувати тарифи на морські перевезення.

За даними доповіді британського Королівського інституту міжнародних досліджень (Чатем-хаус), це призвело до збитків для світової економіки в розмірі від 7-12 млрд. доларів, пише газета "Ведомости".

За оцінкою авторів доповіді, майже всі збитки - 95% - світовому судноплавству наносять сомалійські пірати.

Далі, за спаданням, слідують розбійники, які діють біля берегів Нігерії, Гвінеї і в Малаккській протоці.

Реклама:

Починаючи з 2006 року, коли почалося вибухове зростання піратських нападів біля берегів Сомалі, у світі відбулося 1600 актів піратства, в результаті яких загинули 54 особи.

За оцінками авторів доповіді, збиток від морського розбою у світовому масштабі зріс у 5 разів у порівнянні з 2005 роком, причому окремі статті збитків різко зросли. Так, середній розмір викупу судна в 2010 році склав 6,4 млн. доларів у порівнянні з 3,4 млн. доларів у 2009 році і 150 тис. доларів в 2005 році.

Суму викупів за 2009-2010 роках вчені оцінили у 425 млн. доларів, а з урахуванням витрат на посередництво та логістику - в 830 млн. доларів.

Світові судноплавні компанії були змушені пустити в обхід піратських вод приблизно 10% регулярних ліній.

Це призводить до їх подовження і прямого подорожчання фрахту.

Для Єгипту це означало втрату близько 20% зборів за прохід Суецького каналу.

При підрахунку збитку враховувалися й інші фактори, у тому числі вартість експлуатації військових кораблів, які були спрямовані для захисту світового судноплавства від піратів. "Найбільше непокоїть те, що ми продовжуємо боротися з симптомами проблеми. Практично нічого не робиться для того, щоб її викорінити", - резюмує керівник дослідницької групи Ганна Боуден.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!