Думка експерта: Імпорт товарів буде зростати разом зі зростанням економіки

П'ятниця, 14 січня 2011, 17:00

За січень-листопад імпорт товарів перевищив експорт на 7,958 млрд. доларів.

Зокрема, в січні-листопаді 2010 року сальдо торгівлі товарами погіршилося на 3,114 млрд. долара у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року.

В коментарі "Економічній правді" аналітик ІК "АРТ Капитал" Олег Іванець зазначив, що дефіцит торгівлі товарами буде зростати разом зі зростанням економіки.

"Далі буде тільки гірше - дефіцит торгівлі товарами буде зростати разом зі зростанням економіки", - сказав співрозмовник.

Реклама:

За його словами, "існуюча модель української економіки гарантує нам безперервні хвилі криз, з якими ми можемо справитись тільки за допомогою зовнішніх кредитів".

"Єдиний вихід перебудувати структуру економіки, розвинути виробництво, що орієнтоване на внутрішній ринок, реалізувати енергозберігаючі проекти, адже основу імпорту складають енергоносії, на які щороку йде 7-9% ВВП, збільшити конкурентоздатність українських товарів", - вважає Іванець.

За словами експерта, у світовій практиці розрізняють дві відносно стійкі економічні моделі: економіка, орієнована на експорт з позитивним торговим балансом, або економіка, орієнтована на внутрішній ринок з негативним платіжним балансом.

"Звісно, ідеальний варіант, коли економіка, орієнтована на внутрішній ринок та ще й при цьому має позитивний торговий баланс, але завдяки свободі переміщення капіталу таке трапляється вкрай рідко", - додав аналітик.

Країни, що орієнтовані на експорт, продовжив Іванець, суттєво ризикують, оскільки стабільність їхньої економіки залежить від інших країн, впливати на які, як правило, ця країна не може.

"Але завдяки позитивному торговому балансу така країна може сформувати достатньо резервів для забезпечення довгострокової стабільності", - додав співрозмовник видання.

З іншого боку, відзначив, Іванець, країни, що орієнтуються на внутрішній ринок у більшій мірі можуть контролювати свої економіки, що зменшує їхні ризики, тому такі країни можуть дозволити собі і негативний торговий баланс.

"Але навіть такі відносно стабільні моделі зараз піддаються критиці, і вважаються доволі ризикованими", - заявив економіст.

"Для збереження стабільності світової економіки країни, орієнтовані на експорт, мають розвивати внутрішній ринок, а країни, орієнтовані на внутрішній ринок, мають скорочувати свої торгові дефіцити", - цитує Іванець висновок МВФ у звіті щодо світової економіки за 2010 рік.

"Модель української економіки увібрала негатив обох варіантів, тому вважається дуже ризикованою, - підкреслив експерт.

За його словами, "для України з такою економікою, як є зараз, насправді, однаково погано, що криза, що період росту, адже в період росту зростає внутрішній попит, який майже цілком іде на імпортні товари, які до того ж часто продаються в кредит".

"В такій ситуації єдиний час, коли українська економіка є більш-менш збалансованою є як раз період між кризою та ростом, що ми спостерігали у 2009-2010 роках, та який буде і у 2011 році", - резюмував Іванець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!