"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова визначилася зі списанням безнадійних боргів

П'ятниця, 14 січня 2011, 15:17

Державна податкова служба своїм наказом затвердила Порядок списання безнадійного податкового боргу для платників.

Про це повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на відповідний документ.

Порядок поширюється на фізичних і юридичних осіб (резидентів і нерезидентів), в тому числі на відокремлені підрозділи останніх, які отримують і передають об'єкти оподаткування або займаються оподатковуваного діяльністю і на яких покладено обов'язок по сплаті податків і зборів.

Згідно з роз'ясненням компанії "ЛІГА: ЗАКОН", порядок не поширюється на податковий борг, що залишився після ліквідації, не пов'язаної із банкрутством.

Реклама:

Безнадійним податковим боргом вважається також борг визнаного банкрутом платника, у якого недостатньо майна для погашення боргу.

Також таким вважається борг фізичної особи померлої або визнаної недієздатною, безвісно відсутньою або оголошеною померлою при недостатності у неї майна, на яке може бути звернено стягнення, або борг фізичної особи, котра перебуває в розшуку понад 720 днів.

До безнадійних належить і борг, стосовно якого минув строк давності самостійного визначення податківцями податкових зобов'язань.

Для визнання безнадійним боргу, що виник внаслідок непереборної сили, платник повинен самостійно звернутися до контролюючого органу за місцем обліку безнадійного податкового боргу або за місцем обліку платника (якщо контролюючим органом є податкова) з письмовою заявою, в якому вказується сума підлягають списанню податків.

В інших випадках проведення процедури списання цілком лягає на податкову службу.

Визначення сум підлягає списанню безнадійного податкового боргу здійснюється відповідно до даних автоматизованої інформаційної системи (АІС) станом на день виникнення боргу і за даними довідки контролюючого органу про наявність боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!