"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни збираються зупинити Лисичанський НПЗ

П'ятниця, 14 січня 2011, 10:59

ТНК-ВР в Україні не виключає можливості зупинки Лисичанського НПЗ.

Про це повідомив виконавчий директор ТНК-ВР в Україні Фелікс Луньов, передає "Дзеркало тижня".

За його словами, до цього може призвести початок повномасштабного функціонування Єдиного економічного простору РФ, Білорусі та Казахстану, в результаті чого українські НПЗ не зможуть конкурувати з імпортною продукцією і будуть змушені зупиняти виробництво.

"Хочу сказати з граничною відвертістю: якщо ситуація не зміниться, то вже в першому кварталі 2011 року збитки зупинять Лисичанський НПЗ. Введення мит - питання життя і смерті для українських нафтопереробників", - зазначив Луньов.

Реклама:

Разом з тим він зазначив, що перевага, наприклад, білоруських НПЗ перед українськими на корзини нафтопродуктів сьогодні перевищує 130 доларів на тонну світлих нафтопродуктів і буде коливатися в залежності від величини мит на нафту і нафтопродукти.

За словами Луньова, той же Мозирський НПЗ до центру країни розташований ближче, ніж Лисичанський.

"Маючи такий матеріал "заділ" і логістику, можна торгувати за стабільно більш низькими цінами, залишаючи українські заводи на мілині", - відзначає виконавчий директор ТНК-ВР.

Крім того, за його словами, в нинішніх умовах інвестиції в модернізацію НПЗ в України не мають економічної логіки.

"ТНК-ВР вклала в Лисичанський НПЗ більш ніж 500 млн. доларів і готова вкласти ще стільки ж, щоб вивести завод у число лідерів європейського рівня. Підприємство вже повністю перейшло на виробництво дизельного пального за Євро-4 і готове до випуску бензинів за Євро-4. Однак це вимагає додаткових витрат, які збиткове виробництво собі не може дозволити", - сказав він.

"Переоцінка вартості українських активів ТНК-ВР привела до списання за дев'ять місяців 2010 року 127 млн. доларів у вартості нематеріальних активів ТНК-ВР. Але продовжуватися так не може. Бізнес повинен приносити акціонерам прибуток, інакше який сенс у вкладеннях?", - відзначає виконавчий директор ТНК-ВР в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: