Молокозаводи знижують закупівельні ціни через нові податки

П'ятниця, 14 січня 2011, 09:45

Починаючи з початку нового року переробники почали масово знижувати закупівельні ціни на молоко.

Таким чином компанії компенсують додаткові витрати на сплату ПДВ до бюджету, пише видання "Дело".

Раніше цей податок залишався в розпорядженні переробників і перенаправлявся на збільшення закупівельних цін у виробника.

Однак наприкінці 2010 року уряд вирішив реформувати цю систему підтримки галузі, замінивши на пряму дотацію за кожну корову.

Реклама:

Таким чином, грошовий ресурс, з якого формувалася надбавка до ціни, був втрачений і переробники відповідно знизили закупівельну ціну сировини.

З початку року ціни знизилися на 15-20% до рівня кінця 2010 року і становлять на 11 січня 2,5 гривні за літр для домогосподарств і близько 3 гривень за літр для агропідприємств.

Закупівельні ціни ще не досягли дна, оскільки компанії тільки почали процес перегляду та зниження їх рівня.

Відзначимо, що зниження цін у меншій мірі торкнулося високоякісного молока - "екстра" і вищого сорту.

"Ціна безпосередньо залежить від якості морлока - ціни на високоякісне молоко залишаються високими - але тут потрібно враховувати що такого молока у нас небагато" - говорить експерт Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Гагалюк.

На вищий сорт припадає близько 20-25%, "екстра" - близько 4%. За словами експерта, переробники почали реагувати на податкові нововведення ще в кінці 2010 року, знижуючи ціни.

Суть пропонованої реформи зводиться до того, що тепер переробні підприємства будуть перераховувати ПДВ до бюджету.

Загалом по галузі його сума складе понад 5 млрд. гривень на рік.

У бюджеті ці кошти повинні перераховуватися до Стабілізаційного фонду, а потім направлятися виробникам.

30% від цієї суми передбачається направити на фінансування будівництва тваринницьких комплексів на поворотній основі, а 70% - на виплату фіксованої суми дотації "на одну корову".

Виробники нарікають, що цей механізм не дуже справедливий, оскільки зрівнює у праві на дотацію всіх сільгоспвиробників - дотацію отримуватимуть і ті підприємства, які взагалі не здають молоко на переробку, а просто продають на ринку.

Роблячи ставку на дотування на голову, держава не стимулює фермерів до підвищення продуктивності молочного стада і до інвестицій у підвищення якості молока.

Гравці молочного ринку також побоюються, що виплата дотацій через Стабілізаційний фонд несе в собі додаткові ризики.

Практика показує, що всі програми держпідтримки АПК, зав'язані на Стабфонді, не діяли, і в наступному році його наповнення не гарантоване.

Аграрії також побоюються бюрократичних і корупційних загроз, пов'язаних з проходженням грошей по ланцюжку переробник - бюджет - влада - виробник.

Ринок якісної молочної сировини залишається дефіцитним і обсяги виробництва молока продовжують знижуватися.

У січні-листопаді 2010 року порівняно з січнем-листопадом 2009 року виробництво молока скоротилося на 3,2%, або на 352,1 тис. тонн до 10,59 млн. тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!