Опозиція: Житловий кодекс дозволить виселяти за "комунальні" борги

Четвер, 13 січня 2011, 16:23

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) знайшли в проекті Житлового кодексу норму, яка дозволить обслуговуючим компаніям виселяти мешканців за несвоєчасну оплату комунальних послуг.

Про це на засіданні опозиційного уряду заявив тіньовий прем'єр-міністр Сергій Соболєв, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Соболєв зазначив, що до опозиційного уряду надійшло безліч листів від учасників ОСББ щодо окремих позицій проекту Житлового кодексу.

Зокрема, вони пишуть про те, що, згідно із пропонованими нововведеннями, створити об'єднання власників багатоквартирних будинків можуть навіть люди, які в таких будинках не проживають.

Реклама:

Компанії, що надають послуги таким об'єднанням, будуть ліцензуватися безпосередньо Кабінетом міністрів.

"Цим компаніям надається ключове право, за допомогою якого можна розправитися з власниками багатоквартирних будинків - це право виселення з багатоквартирних будинків в тому випадку, якщо несвоєчасно оплачуються послуги", - зазначив опозиційний прем'єр.

І це при тому, що спочатку парламент повертає пеню. Потім піде збільшення в десять раз цієї пені, і тепер з'являється норма, відповідно до якої обслуговуючі компанії, які отримають ліцензію Кабінету міністрів, отримають право відбирати квартири за несвоєчасну оплату комунальних послуг", - наголосив він.

Також Соболєв зазначив, що в проекті "вимивається" право власників багатоквартирних будинків на розпорядження загальними житловими приміщеннями - підвалами, горищами, прибудовами, і фактично це право відходить обслуговуючим компаніям.

Соболєв попросив прокоментувати ці позиції і уточнити, чи дійсно вони містяться у проекті Житлового кодексу, опозиційного міністра ЖКГ Володимира Бондаренка.

Бондаренко відзначив, що в проекті міститься можливість провертати такі махінації, як закладення в структуру ОСББ певних коштів на проведення ремонту і т.д., потім ці кошти можуть бути виведені на рахунки тих же компаній після проведення символічних робіт, в результаті чого безпосередньо мешканці можуть бути втягнуті в боргові зобов'язання, що дозволить спочатку витісняти їх з приміщень загального користування, а потім і з їх житлових приміщень.

У цілому, за його словами, ідеологія документа зводиться до домінування обслуговуючих компаній над мешканцями.

Щодо можливості створення об'єднань власників багатоквартирних будинків особами, які не проживають у цих будинках, Бондаренко відзначив, що така можливість є, і полягає вона в тому, що інвестори і забудовники під час введення будинку в експлуатацію на свій розсуд, не консультуючись з мешканцями , створюють таке об'єднання, беруть його під контроль і таким чином експлуатуюча компанія нав'язується мешканцям.

Після обговорення цього питання на засіданні опозиційного уряду, його члени зійшлися на тому, що в нинішньому вигляді проект Житлового кодексу не може бути поданий на розгляд Верховної ради.

"Перефразовуючи одного з авторів, яких багато останнім часом з'явилося в Інтернеті і які описують наслідки прийняття цього житлового кодексу, я так про це сказав би: "Вас жахав податковий кодекс? Тоді ви ще не бачили проекту Житлового кодексу". Я думаю, що це найкращим чином характеризує те, що нас очікує у випадку, якщо такий Житловий кодекс буде прийнятий", - підсумував Соболєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!