ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних

Четвер, 13 січня 2011, 15:51

Європейський центральний банк зберіг у четвер базову процентну ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року.

Багато економістів зазначають, що ЄЦБ стає все складніше приймати рішення про продовження термінів антикризової підтримки шляхом надання дешевої ліквідності в умовах несподіваного прискорення темпів інфляції, повідомляє агентство Bloomberg.

Темпи інфляції в єврозоні прискорилися у грудні до 2,2% - максимуму з жовтня 2008 року, тоді як у листопаді підвищення споживчих цін у регіоні становить всього 1,9%, а аналітики прогнозували підвищення лише до 2%.

Інфляція в останній місяць 2010 року уперше з листопада 2008 року перевищила встановлений ЄЦБ поріг зростання споживчих цін, раніше позначений як "нижче, але дуже близько до 2%".

Реклама:

Таким чином, грудневі дані про зростання споживчих цін підкреслили небезпека підвищення інфляційного тиску в найбільш економічно розвинених країнах єврозони, таких як Німеччина і Франція, в той час як для подолання рецесії та стагнації в периферійних країнах необхідно утримувати ключові ставки на рекордно низьких рівнях.

Крім того, світові фінансові ринки продовжують демонструвати побоювання щодо ситуації з борговими проблемами периферійних країн єврозони, не дивлячись на те, що Китай і Японія вже висловили готовність допомогти Європі у подоланні кризи шляхом викупу планованих до розміщення облігацій фонду фінансової допомоги Євросоюзу, а Португалія, Іспанія та Італія в середу і четвер провели досить успішні розміщення держоблігацій.

"ЄЦБ необхідно зіграти свою роль у стримуванні паніки на фінансових ринках, надаючи достатні обсяги ліквідності, до тих пір поки зберігаються проблеми в банківському секторі. У той же час ставки на рівні 1% вже не потрібні на значному просторі єврозони і мають бути приведені до норми, якщо зростання економіки продовжиться", - вважає головний економіст Joh Berenberg Gossler Хольгер Шмідінг.

Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!