У НБУ достатньо ресурсів, щоб утримати гривню - експерти

Четвер, 13 січня 2011, 13:06 -

Зростання обсягів золотовалютних резервів в 2011 році сповільниться, досягнувши до кінця року позначки в 38-41 млрд. доларів.

Про це сказано у звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на 2011 рік, опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.

Компанія зазначає, що цьому буде сприяти значна невизначеність на світових ринках, що впливає на стабільність надходжень іноземної валюти в Україні, зростаючі витрати на обслуговування зовнішнього боргу і необхідність валютних інтервенцій для підтримки курсової стабільності.

Незважаючи на це "у Нацбанку достатньо ресурсів для того, щоб утримати гривню при виникненні тимчасового девальваційного тиску. Національна валюта в I кварталі 2011 року буде зберігати позиції в межах 7,9-8,25 гривень за долар", - йдеться у звіті.

Реклама:

У прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecasts щодо валюти єврозони йдеться, що в 2011 році буде відбуватися ослаблення євро, і європейська валюта може наблизитися до паритетного показника по відношенню до американської.

При цьому, в компанії вважають, що протягом 2011 року курс євро буде коливатися в межах 10,5-11 гривень.

У той же час у компанії дотримуються помірно-оптимістичних прогнозів щодо розвитку економіки України в 2011 році.

"При сприятливому сценарії розвитку ситуації на світовому ринку ряд секторів економіки Україна може вийти на до кризовий рівень до кінця 2011 року", - йдеться у звіті.

Найкращі показники продемонструють машинобудування, хімічна та металургійна галузі.

Тим не менше, "наслідки кризової інвестиційної паузи будуть зберігатися мінімум два-три квартали. Тому ми прогнозуємо зростання промислового виробництва в 2011 році на рівні 10% за підсумками року, що відображає динаміку 2010 року", - йдеться у звіті.

Крім того, аналітики вважають, що рослинництво, виробництво цукру, органічних продуктів харчування, видобуток золота і міді, купівля-продаж землі будуть найбільш інвестиційно-привабливими галузями в Україну в 2011 році.

Аналітики також відзначають, що в разі скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, даний сектор буде привабливий для спекулятивних інвестицій.

"Зберігається високий рівень зацікавленості в українських сільськогосподарських угіддях з боку інвесторів з Близького Сходу і арабського світу. У разі скасування мораторію, скупка земельних паїв у пенсіонерів і селян може проводитися для її подальшого перепродажу великим фінансово-промисловим групам закордонним. У залежності від якості землі, інфраструктури і віддаленості регіону різниця між ціною скупки і ціною продажу може становити 300-600%", - йдеться у звіті.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: