Уряд дотуватиме розведення худоби

Понеділок, 10 січня 2011, 19:01

До кінця січня 2011 року Кабінет міністрів планує остаточно виробити механізм розрахунку дотацій індивідуальним власникам великої рогатої худоби, які згодом будуть виплачуватися на утримання худоби і на виробництво молока.

Про це заявив  директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Анатолій Розгон, пише газета "Дело".

"З нового року впроваджуємо новий режим нарахування податку на додану вартість в першу чергу. Це був досить істотний фактор, який впливав на ціноутворення в першу чергу для виробників молочної продукції", - повідомив Розгон.

"Ідеться про те, що 2,5 млрд. гривень - це та дотація, яка йшла через механізм податку на додану вартість. На сьогодні в бюджеті ці кошти будуть зараховані до спеціального фонду бюджету і будуть спрямовані цільовим (методом) як дотація на корову, на 1 голову і на вироблення продукції", - зазначив він.

Реклама:

Це, на думку уряду, такі дотації мають бути "великим стимулом для збереження поголів'я у населення і власне стимулювати виробництво молока".

За словами Розгона, ця дотація буде надаватися в першу чергу індивідуальним власникам корів і телят.

"Цей механізм на сьогодні перебуває на стадії розробки і до кінця місяця (січня) він буде прийнятий урядом. За попередніми розрахунками, із 2,5 млрд. гривень 30% буде направлено як дотація на 1 голову, а ті кошти, які залишаються, будуть направлятися для стимулювання зміст поголів'я організованого сектора. Але поки цей порядок узгоджується", - повідомив він.

Як уточнив Розгон, ці дотації на поголів'я худоби будуть надходити до сільрад і, за допомогою існуючого обліку тварин, їх господарям будуть надаватися ці кошти.

У середньому, за попередніми оцінками, уряд буде надавати дотації до 1-2 тис. гривень на рік.

"Ці кошти дадуть людині можливість закуповувати кормові запаси для худоби", - додав чиновник.

Як повідомлялося, до жовтня 2011 року у 5 містах України мають з'явитися оптові ринки сільгосппродукції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!