Київська влада братиме лише кредити, які не будуть тягарем?

Понеділок, 10 січня 2011, 16:32

Київська міська державна адміністрація активно проводить роботу зі зменшення міського боргу.

Про це заявив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, для цього ведуться перемовини з банками щодо дострокового погашення кредитів та перегляду умов кредитування.

Так, у 2010 році міській владі вже вдалося знизити ставку за кредитом на будівництво метро (100 мільйонів гривень) з 39% до 19%, а також була рефінансована позика на закупівлю комунальної техніки (50 млн. гривень).

Реклама:

Крамаренко запевняє, що кожна інвестована гривня повинна показати результат від її вкладення.

"Раніше за гроші Світового банку були закуплені 40 км труб, які зараз лежать на складах ВАТ "АК "Київенерго". Профінансували тільки закупівлю, а не перекладання трубопроводів. Ефекту не досягнуто, але відсотки за кредитом сплачуються", - пояснив він.

У подальшому при залученні кредитів місто керуватиметься двома правилами - по-перше, гроші мають залучатись лише під самоокупні проекти, які не будуть тягарем для міського бюджету, а по-друге - місто буде залучати кредити лише у випадку, якщо не знайшлося інвестора.

Зараз Київська міська державна адміністрація завершує оформлення кредиту з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на надання 115 млн. євро.

З цих коштів 60 млн. євро будуть витрачені на придбання рухомого складу КП "Київпастранс", 40 млн. євро - на оновлення рухомого складу Київського метрополітену, а ще 15 млн. євро підуть на систему контролю дорожнього руху (автоматична система управління світлофорами, яка дозволить протягом року розвантажити основні перехрестя і магістралі Києва на 20%).

Кредит буде надано на 10 років під 6% річних в євро, з відстрочкою виплати тіла кредиту і відсотків на 2 роки.

Українська правда. Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!