Думка експерта: Зменшити пенсійні виплати можливо

Четвер, 9 грудня 2010, 10:32

Кабмін має намір запропонувати Верховній раді обмежити максимальний розмір пенсій і збільшити вік виходу на пенсію для державних службовців.

Відповідний законопроект був розглянутий і схвалений на засіданні Кабміну у середу.

Водночас, раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що скорочення пенсій в ході здійснення пенсійної реформи не буде, оскільки Конституція забороняє скорочувати соціальні досягнення, які вже були у людей.

Партнер ЮК "Ейдіком" Олена Воронцова у коментарі "Економічній правді" нагадала, що попередній уряд також робив спроби впровадження діючих методів з приводу реформування пенсійної сфери.

Реклама:

Це відбувалося шляхом прийняття законів "Про державний бюджет", якими зупинялася або змінювалася дія положень деяких нормативно-правових актів, у тому числі зменшувався граничний розмір пенсій.

"Оскільки предмет закону "Про державний бюджет" чітко визначений у Конституції і Бюджетному кодексі, то ці закони фактично не можуть скасовувати чи змінювати обсяг прав і обов'язків, пільг компенсацій і гарантій, передбачених іншими діючими законами (у тому числі про розмір пенсій)", - зазначила вона.

Бюджетним кодексом також забороняється законами "Про державний бюджет" встановлювати інше (додаткове) правове регулювання відносин, що є предметом інших чинних законів, нагадала Воронцова.

"Ч. 2 ст. 8 Конституції встановлено вимогу щодо законів України - усі вони приймаються виключно на основі Конституції і повинні їй відповідати. А оскільки до повноважень Верховної ради як єдиного органу законодавчої влади в Україні належить прийняття законів, то при дотриманні такого встановленого порядку (прийняття нового закону чи внесення відповідних змін до вже існуючих) привести в дію законопроект з реформування пенсійної сфери можливо", - сказала вона.

"Стосовно зменшення уже існуючих розмірів пенсійного забезпечення громадян, то хочу нагадати такі положення діючого Основного Закону: права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, за виключенням часів воєнного чи надзвичайного стану", - зазначила вона.

"Тобто Конституція забороняє саме призупинення дії чинних законів, які обмежують права людини, а також забороняє фактично позбавляти існуючих та гарантованих державою прав, наприклад самого права на пенсію", - пояснила експерт.

Вона нагадада, що пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом, тобто Верховною радою.

"А тому, на мою думку, при досконало продуманому проекті нового пенсійного закону зменшення вже існуючих розмірів пенсійного забезпечення громадян можливе, але із урахуванням трудових здобутків кожної категорії громадян, які звичайно повинні враховуватись при визначенні розміру нарахованих виплат", - підсумувала Воронцова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!