2010 рік стане для водіїв найдорожчим в історії?

Середа, 8 грудня 2010, 20:15

Новий стрибок цін на автозаправках може перетворити 2010 рік на найдорожчий в історії автомобільного транспорту - принаймні в Німеччині.

Такого висновку дійшли експерти Німецького клубу автолюбителів - ADAC, передає Deutsche Welle.

Сидіння за кермом перестає приносити насолоду: тиждень тому на вихідні ціни на бензин у Німеччині різко підскочили, встановивши новий річний рекорд.

Щоправда після того, пальне знову дещо подешевшало, але не надовго.

Реклама:

Нині водіям знову доводиться глибше залазити в кишеню, аби розплатитися за заправку.

Експерти не виключають "подальших несподіванок" наступними днями.

"Сумніватися, фактично, не доводиться, що в кінці місяця ми будемо змушені визнати: бензин ще ніколи не був таким дорогим як цього року", - сказав у розмові з інформаційним агентством AFP один з речників ADAC.

Досі, за підрахунками ADAC, найдорожчим для водіїв був 2008 рік.

Тоді стрімке економічне зростання, яке спостерігалося незадовго до кризи, призвело до справді рекордних цін на автозаправках: за один літер бензину "супер" (А-95) у Німеччині часом доводилося платити 1,585 євро, дизельне пальне коштувало 1,538 євро.

До таких показників нинішні ціни ще не дотягують, зберігаючи розрив у приблизно десять центів, але за підсумками цілого року пальне коштуватиме врешті-решт більше, ніж 2008 року, переконані в ADAC.

Минулої п'ятниці бензин "супер" в середньому по Німеччині коштував 1,478 євро, ціна на дизельне пальне коливалася навколо позначки в 1,307 євро.

На нинішнє подорожчання пального впливає відразу кілька факторів.

Із закінченням світової економічної кризи знову дорожчає нафта.

Водночас дається взнаки нинішня слабкість євро відносно долара: оскільки за нафту розраховуються в доларах, то для країн єврозони цей енергоносій нині є відповідно дорожчим.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!