СОТ може "покарати" Україну за вступ до Митного союзу з РФ?

Середа, 8 грудня 2010, 15:34

Користь від створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом для України буде набагато більшою, ніж від вступу до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Таку думку висловив директор Європейського центру міжнародної політичної економіки Фредрік Еріксон в ході експертного опитування Інституту Горшеніна, повідомляє агентство "УНІАН".

"Європейський ринок майже учетверо перевершує за розміром ринок Митного союзу, до якого входять Росія, Казахстан і Білорусь. Споживчий потенціал ВВП на душу населення в Європі набагато більший, ніж в Росії, не говорячи вже про Казахстан або Білорусь", - зазначив він.

"Тому, якщо Україна хоче визначити свою торгову політику для кращого доступу до ринків, де показники споживання найвищі, вона має рухатися до Заходу і дивитися на Європу, тому що саме тут для неї лежить потенціал збільшення обсягів продажів і експорту. Це пояснюється тим, що інвестиційний потенціал в Європі набагато вищий, ніж в Росії, Білорусі й Казахстані", - наголосив Еріксон.

Реклама:

Експерт також зазначив, що є кілька інших питань, які є не менш важливими при ухваленні рішення про створення ЗВТ.

"Одне з них - що станеться з існуючою торгівлею і, зокрема, з існуючим експортом з України до Росії, Казахстану або Білорусі, якщо Україна збереже свої позиції поза Митним союзом, і якщо ці країни серйозно поставляться до запровадження правильного Митного союзу", - підкреслив експерт.

На його думку, нинішнє утворення цих країн не дуже підходить під поняття Митного союзу.

"Але, якщо вони серйозно поставляться до того, щоб це зробити, є теоретична можливість того, що якась частина існуючого сьогодні експорту з України до Росії постраждає через те, що доведеться відповідати існуючій тарифній лінії, якій експортери-конкуренти з Білорусі й Казахстану відповідають", - вважає Еріксон.

Він також підкреслив, що очевидним юридичним ускладненням при розгляді можливості укладення Україною Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю є те, що Україна єдина з цих чотирьох країн є членом Світової організації торгівлі.

"Це означає, що вона підкоряється правилам і обмеженням СОТ щодо того, в які митні союзи вона може вступати як член СОТ. Це існуюча на сьогодні проблема, але це може змінитися в майбутньому, якщо Росія, Казахстан і Білорусь вступлять до СОТ, що відкриє нові можливості для України легально створювати торгові коаліції з іншими країнами", - сказав Еріксон.

Експерт звернув увагу на можливість застосування юридичних санкцій у випадку, якщо Україною будуть порушені положення СОТ при вступі до Митного союзу.

"Це серйозне питання, оскільки, якщо ви створюєте митний союз, ви маєте бути на 100% впевнені в тому, що ті ж правила, типи, митні процедури, які існують в одній країні, мають також існувати в інших країнах. І це, очевидно, проблема для сьогоднішнього Митного союзу між Росією, Казахстаном і Білоруссю, оскільки у них немає однакового застосування базових торгових правил і практик усередині свого Митного союзу", - сказав Еріксон.

Як повідомлялося, 26 листопада президент Віктор Янукович заявив про можливість вступу України до Митного союзу РФ, Білорусі і Казахстану.

Україна і ЄС у 2008 році почали переговори про угоду щодо зони вільної торгівлі, яка повинна стати складовою угоди про асоціацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!