"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зернотрейдери так і не змогли вивезти зерно з України

Середа, 8 грудня 2010, 10:14

Після отримання зернотрейдерами квот на експорт зерна 12 листопада, більшості компаній так і не вдалося приступити до відвантажень.

Причина - в затримці з отриманням так званої ліцензії на експорт, яку повинно було видати Мінекономіки, повідомляють "Комментарии".

На думку експертів, за три тижні до кінця року трейдери навряд чи встигнуть реалізувати видані їм обсяги на експорт.

У такому випадку компанії з нового року, щоб отримати право вивезти свою продукцію за кордон, змушені будуть купувати квоти на аукціоні.

Реклама:

За підрахунками учасників ринку, продаж квот за стартовою ціною 10-35 доларів за тонну в залежності від культури може збагатити бюджет мінімум на 500 млн. гривень.

Згідно з постановою Кабміну, обмеження на експорт зерна діють до 31 грудня 2010 року. Квота повинна бути використана до кінця року. Інакше компанії повинні будуть отримувати її знову, звичайно, якщо обмеження експорту будуть продовжені.

У Мінекономіки вже підготували проект постанови про продовження заборони на експорт зерна ще на чотири місяці - до квітня 2011 року. Разом з тим у Верховній раді мають намір вже до кінця року прийняти законопроект про продаж квот на експорт зерна на аукціоні.

Як повідомлялося, Україна з 19 жовтня по 31 грудня 2010 року ввела квоти на експорт 2,7 млн тонн зерна, в тому числі на пшеницю - 0,5 млн тонн, ячмінь - 0,2 млн тонн, кукурудзу - 2 млн тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн. Спеціально створена комісія 12 листопада розподілила 2182 тисячі тонн квоти між компаніями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!