Молдова може закрити ринок українському пиву і тютюну

Середа, 8 грудня 2010, 09:31

Міністерство економіки попередило галузеві асоціації про можливе проведення Молдовою розслідування щодо українського експорту.

У листі від 26 листопада заступник міністра Василь Мармазов з посиланням на дані посольства України в Молдові повідомив, що постачання кондитерських виробів, пива і сигарет відбуваються в умовах, які "можуть бути підставою для початку захисних розслідувань".

За даними Мінекономіки, в 2010 році спостерігається значне зростання експорту цих товарів до Молдови, пише видання "Комерсант-Україна".

У III кварталі експорт пива, в порівнянні з II кварталом, збільшився на 56,5%, шоколаду - на 65%, сигарет - на 25,1%.

Реклама:

У січні-вересні в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року постачання солоду виросли на 77%, кондитерських виробів з цукру - на 57,3%, шоколаду - на 24%.

Генеральний директор ЗАТ "Укрпиво" Галина Коренькова вважає, що побоювання Мінекономіки перебільшені.

"Зараз ми аналізуємо, наскільки великим є наша присутність на молдавському ринку. Адже говорити про демпінг можна лише в тому випадку, якщо імпорт займає значну частину ринку, а поки незрозуміло, чи підходить під це визначення український експорт", - вважає вона.

Більше того - як зазначає Коренькова, компанії знизили поставки пива до Молдови: "Мінекономіки оперує вартістю поставок, а в літрах ми спостерігаємо спад. Ми перейшли від поставок пива в пластикових пляшках до дорожчих - скляним".

За її словами, якщо в січні-вересні 2009 року в Молдову було експортовано 2,3 млн. декалітрів пива, то в січні-вересні 2010 року - всього 1,4 млн. декалітрів.

Глава асоціації "Укркондитер" Станіслав Мироненко відзначає, що узгоджена позиція українських виробників може бути вироблена на наступному тижні в Мінекономіки.

"Поки ми аналізуємо лист і намагаємося встановити, наскільки обгрунтовані такі побоювання", - уточнив він.

За словами директора з корпоративних питань "Імперіал Тобакко Юкрейн" Юрія Кишко, в ситуації зростання контрабанди молдовських сигарет в Україні "говорити про обмеження легального експорту тютюнових виробів з України принаймні некоректно".

Згідно з нормами СОТ, Молдова може ввести квотування імпорту або додаткові мита. Але для запровадження цих заходів необхідні вагомі аргументи, говорить старший юрист юридичної фірми "Василь Кисіль і партнери" Наталія Микольська.

"Ми в серпні провели переговори, що дозволило відмовитися від антидемпінгового розслідування щодо української кондитерської продукції, - повідомила радник з економічних питань посольства Молдови в Україну Дарина Занога .- При наявності проблем з імпортом інших товарів ці питання були б підняті".

Джерело в Мінекономіки Молдови відзначає, що дослідження в травні-червні імпорту кондитерських виробів не виявило порушень.

Щодо пива і сигарет таких звітів поки немає.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: