Противників євро дедалі більшає

Вівторок, 7 грудня 2010, 20:26

За майже дев'ять років успішного використання єдиної європейської валюти скептиків євро так і не поменшало.

Навпаки, перспективі увійти до єврозони навіть противляться, передає Deutsche Welle.

"Запровадити нині євро було б економічною і політичною дурістю", - так жорстко днями висловився в одному з телевізійних шоу чеський прем'єр-міністр Петр Нечас.

За його словами, Чехія задоволена власною кроною, яка нині дозволяє країні набагато гнучкіше реагувати на економічні перипетії.

Реклама:

Вступати до єврозони чеський уряд у наступні роки навіть не планує.

А оскільки в угоді про вступ Чехії до ЄС не вказано конкретної дати для запровадження єдиної європейської валюти, то й очікувати його не варто до 2014 року, поки правляча коаліція Нечаса залишатиметься при владі.

Чехія - лише один приклад скептицизму щодо євро.

У часи дискусій щодо збільшення рятівного фонду для допомоги Греції та Ірландії кількість незадоволених єдиною європейською валютою зростає.

Тож, міністр фінансів ФРН Вольфґанґ Шойбле навіть не виключає їх об'єднання в таку собі партію "Анти-євро".

В інтерв'ю німецькому виданню Bild політик зокрема наголосив на необхідності пояснювати людям переваги євро, який захищає їх від турбулентності глобалізації значно краще, ніж будь-яка національна валюта.

"Без євро кожен німець був би біднішим. Євро добре допоміг нам вистояти в кризу", - цитує Шойбле видання.

Утім, переконати, приміром, громадян Німеччини, що вони мають допомагати збанкрутілим грекам чи ірландцям, заощаджуючи та відмовляючись від чогось, марно.

Як свідчить нещодавнє опитування ARD-DeutschlandTREND, із кожним роком євро стає у Німеччині все менш популярним.

Свого часу 45% опитаних німців ствердно відповіли на запитання, чи вбачають вони для себе особисто у запровадженні євро лише шкоду.

Після кризи у Греції кількість противників зросла до 63%. А 57% німців узагалі хотіли б повернути в обіг стару надійну дойчмарку.

Оглядачі побоюються, що і політичні партії Німеччини невдовзі підхоплять настрій виборців. Питання лише в тому, хто зможе очолити рух "анти-євро".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!