Росіянам таки віддадуть "Луганськтепловоз"?

Вівторок, 7 грудня 2010, 19:41

Апеляційний господарський суд Києва задовольнив апеляцію Керуючої компанії "Брянський машзавод" (КК "БМЗ") на рішення Господарського суду Києва про розірвання договору купівлі-продажу 76% акцій холдингової компанії "Луганськтепловоз", укладений між КК "БМЗ" та Фондом держмайна України 29 червня 2010 року.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на поінформоване джерело.

За словами співрозмовника агентства, таке рішення суд прийняв 7 грудня.

Водночас, він не навів конкретних формулювань рішення суду.

Реклама:

Тим часом у ФДМ й у російському "Трансмашхолдингу", до складу якого входить КК "БМЗ", цю інформацію поки не коментують.

Як повідомлялося, 22 жовтня 2010 року Господарський суд Києва, розглянувши позов ФДМ, розірвав договір купівлі-продажу 76% ХК "Луганськтепловоз", а також зобов'язав КК "БМЗ" виплатити Фонду 82 млн. гривень неустойки та 2,177 млн. гривень пені.

ФДМ 8 жовтня подав позов до Госпсуду Києва про розірвання договору купівлі-продажу 76% акцій "Луганськтепловозу" з КК "Брянський машзавод", а також про виплату пені і неустойки у розмірі 82 млн. гривень у зв'язку з тим, що, незважаючи на запобіжні заходи, покупець так і не вніс плату за придбаний пакет акцій.

"Брянський машзавод" виграв відкритий конкурс з продажу 76% держакцій "Луганськтепловозу" 15 червня, запропонувавши за пакет 410 млн. гривень при стартовій ціні 400 млн. гривень.

ФДМ у 2007 році визнавав КК "Брянський машзавод" переможцем такого ж відкритого конкурсу.

Тоді російська компанія заплатила за пакет 292,505 млн. гривень при стартовій ціні 292 млн. гривень.

Проте українські ВАТ "Дніпровагонмаш" (основний акціонер - група "ТАС") і ВАТ "Марганецький ГЗК" (контролюється групою "Приват"), не допущені до конкурсу, домоглися судових рішень про недійсність договору купівлі-продажу.

У листопаді 2009 року пакет акцій був списаний з рахунку КК "Брянський машзавод" і повернуто на рахунок ФДМ.

Згодом російська компанія домоглася в Госпсуді Києва рішення про повернення їй сплаченої за пакет суми, але в доларовому вираженні (58 млн. доларів), тоді як при повторній купівлі цього пакета, незважаючи на велику суму в гривнях, вартість пакета склала 51 млн. доларів.

Спираючись на це рішення суду, Кабінет міністрів 21 липня прийняв розпорядження, згідно з яким ФДМ і КК "Брянський машзавод" укладуть мирову угоду і договір про залік зустрічних вимог, в рамках якого російський інвестор знову отримає 76% акцій ВАТ "Луганськтепловоз" і обидві сторони будуть звільнені від зустрічних грошових розрахунків.

Проте потім Вищий господарський суд скасував рішення Госпсуду Києва про повернення російському інвесторові суми за придбані ним на конкурсі в 2007 році 76% акцій "Луганськтепловозу" не 292 млн. гривень, а доларового еквівалента.

Це рішення внесло невизначеність у ситуацію, що виникла, і ФДМ був змушений почати нарахування пені згідно з договором купівлі-продажу акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: