Думка експерта: "Часткові гарантії" Газпрому мають бути записані на папері

Понеділок, 6 грудня 2010, 15:19

Україна отримала часткові гарантії від ВАТ "Газпром" щодо транзиту 112 млрд. кубометрів газу на рік протягом п'яти років.

Як повідомив у п'ятницю міністр палива і енергетики Юрій Бойко, відповідна домовленість досягнута 1 грудня, коли також був підписаний договір про врегулювання питання щодо 12 млрд. кубометрів газу з RosUkrEnergo.

Також "Газпром" надав "Нафтогазу України" авансом 1,5 млрд. доларів за послуги транзиту.

Водночас, як зазначив провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, ця домовленість досягнута лише на словах, а отже про реальні гарантії говорити зарано.

Реклама:

"Вони іще не отримали гарантію, оскільки гарантією може бути внесення зміни до діючого контракту про транзит природного газу на період з 2009 по 2019 рік", - зазначив він.

Щодо отримання "Нафтогазом" авансу за транзит газу, на думку Омельченка, насамперед, ця угода викликана дуже складним фінансовим станом НАКу.

"Нема чим розраховуватися за природний газ, і тому "Нафтогаз" вимушений був піти на те, щоби взяти кредит у "Газпрома". "Газпромові" це вигідно, оскільки іще сильніше через цей кредит на шиї "Нафтогазу" затягнеться боргова петля. А ми знаємо, що фактично "Нафтогаз" зараз перебуває у стані "штучного дихання", - завважив він.

"Насправді, "Газпром" чудово розуміє, що у зв'язку із введеннням з 2012 року "Північного потоку" буде значно зменшений транзит природного газу через територію України, тому і не вносить "Газпром" зміни до транзитного контракту", - відзначив експерт.

На думку Омельченка, нинішня заява про гарантії - "просто піар-кампанія прес-служби Мінпаливенерго про те, які у міністерстві гарні керівники, чого вони домоглися".

"Насправді - посилюється боргова петля на шиї "Нафтогазу" і більше нічого. І жодних гарантій тут нема, оскільки довгостроковий контракт на транзит газу залишився незмінний", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!