"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні дали "Динозавра дня"

Понеділок, 6 грудня 2010, 10:29

Україна разом з Росією, Новою Зеландією та Австралією отримала антинагороду "Динозавр дня" на міжнародних переговорах ООН зі зміни клімату за блокування переговорного процесу по скороченню викидів парникових газів.

"Давайте будемо чесними - величезний надлишок квот, який мають Україна і Росія, виник не завдяки ефективним діям щодо зниження викидів парникових газів. Якщо буде перенесений надлишок квот у майбутнє, індустріально розвиненим країнам можна не докладати зусиль, щоб зменшувати викиди, а продовжувати виділяти парникові гази ", - так обгрунтували присудження звання" Динозавр дня "у Міжнародній кліматичної мережі - CAN-International, під час церемонії" нагородження ".

Надлишок квот Україна і Росія отримали через надто оптимістичні прогнози розвитку промисловості в 90-х роках, тому ці квоти ще називають "гарячим повітрям", пишуть "Подробности".

На даний момент Україна викидає 45% викидів від дозволеного Кіотським протоколом рівня, і має можливість торгувати квотами.

Реклама:

Проблема торгівлі "гарячим повітрям" полягає в тому, що індустріально розвинені країни легко можуть купити квоти і формально виконати свої зобов'язання, не знижуючи викидів парникових газів.

Але ця практика перетворює міжнародні домовленості лише в торгівлю повітрям, що не допомагає вирішенню проблеми зміни клімату.

"Позицію Україні, яка передбачає перенесення квот на майбутнє і торгівлю ними, складно назвати конструктивною. Торгівля квотами має сенс, коли країни купують реальні зниження викидів парникових газів. Україну має значний потенціал для отримання інвестицій від торгівлі за умови здійснення реальних заходів з енергозбереження", - сказав координатор програми зі зміни клімату Національного екологічного центру України Христина Рудницька.

Антинагороду "Динозавр дня" видають міжнародні екологічні організації та Міжнародна кліматична мережа CAN International.

На кліматичному саміті кожен день о 18:00 після переговорів антинагороду отримують країни, що вносять найбільший деструктив в переговорний процес.

У 2009 році на переговорах у Копенгагені Україна отримала відразу дві антинагороди "Динозавр дня" - за мету знизити викиди парникових газів, що насправді означає зростання викидів на 70% з сьогоднішнього дня до 2020 року, а також за приховування інформації про використання грошей від продажу квот Японії.

Другий рік поспіль Україна отримує звання "Динозавр дня" за одну і ту ж позицію - торгівлю квотами.

Міжнародні переговори ООН зі змін клімату проходять з 29 листопада по 10 грудня в місті Канкун (Мексика) з метою укладення ної пост-Кіотської угоди, яка прийде на зміну Кіотському протоколу після 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!