Влада хоче залучити "тіньові" кошти на покриття бюджетної "дірки"

Неділя, 5 грудня 2010, 17:51

Ситуація із дефіцитом державного бюджету України у 2010 році не є критичною.

Про це заявив заступник голови парламентського комітету з питань бюджету, депутат від фракції Партії регіонів Владислав Лук'янов у програмі "Реальна економіка" на телеканалі UBC.

"Незважаючи на інформацію, яку ми отримали за підсумками 9 місяців, дефіцит бюджету перебуває в межах норми, в межах тих 5%, які установлені показниками бюджету, і в цілому ситуація в Україні - краще навіть, ніж у багатьох європейських країнах", - сказав він.

"Якщо подивитися, що можна зробити додатково в цьому напрямку. На сьогодні аналіз податкових надходжень показує, що досить великі кошти пербувають в "тіні" і не обкладаються податками".

Реклама:

Зокрема, зазначив депутат, за розрахунками податкової інспекції, нині до 100 млрд. гривень не обкладаються податками.

"Я не кажу, що додатково 100 млрд. гривень можна отримати, а саме 100-150 млрд. гривень не обкладаються податками, які оптимізують в мережах роздрібної торгівлі", - відзначив він.

"Не поодинокі приклади, якщо ви зайдете зараз в супермаркети, великі торгові центри, подивіться на цінник - там скрізь буде стояти не якась компанія велика, відома, яка займається, торгівлею, а ви побачите ПП "Іванов", "Федоров", "Петренко", - пояснив Лук'янов.

За його словами, це говорить про те, що торгові мережі, маючи мільярдні обороти, сплачують мінімальний податок: використовують схеми "з єдиноподатниками, з патентами, і виплачують по 200 гривень".

"Тобто одне питання: не дати іти "великій рибі" в "тінь", а водночас дати можливість малому та середньому бізнесу розвиватися, створювати нові робочі місця і захистити від необгрунтованого пресингу", - наголосив депутат.

Водночас, присутня у студії заступник голови парламентського комітету з питань промполітики та підприємництва, петутант від фракції НУНС Ксенія Ляпіна висловила переконання, що бюджет виконується із дефіцитом не через недобір податків.

"Це не так. З приводу того, що хтось оптимізує, хтось тікає від оподаткування - це приблизно однаково відбувається в усі ці роки, і я б не сказала, що це сьогодні є ключовим питанням невиконання бюджету", - сказала вона.

"Перше, чому так сталося, - криза продовжується і не визнавати цього несправедливо, нерозумно з точки зору урядової політики і бюджетного процесу на наступний рік. Друге питання - уряд зайняв позицію, на мій погляд, абсолютно програшну, тому що вони вирішили взяти більше з дрібного бізнесу, і таким чином закрити якісь бюджетні дірки", - наголосила Ляпіна.

На її думку, після прийняття Податкового кодексу ситуація іще погіршиться.

"Аналіз документу уже був проведений на всіх телеканалах, і як до нього ставляться підприємці - ми також бачимо. При такій полтиці, на мою думку, бюджет наступного року знову буде дефіцитним і знову буде нереалістичним. Це знову будуть пусті обіцянки", - сказала Ляпіна.

Ділова програма "Реальна економіка" - щотижневе аналітичне ток-шоу, присвячене основним подіям та проблемам економіки України.

Програма готується продакшн-студією "Реальна економіка" спільно з інтернет-виданням "Економічна правда".

Прем`єра програми - щосуботи о 20.45 на телеканалі UBC, повтори програм - з неділі по п'ятницю.   

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!