У Азарова майже готова пенсійна реформа

Субота, 4 грудня 2010, 12:52
У Кабміні вже сформулювали ключові положення пенсійної реформи, яка має набути чинності з 1 січня 2011 року.

Про це пише "Дзеркало тижня", яке має у своєму розпорядженні свіжу версію проекту.

За даними видання, новий, грудневий варіант пенсійної реформи, "набагато жорсткіший" за попередній варіант, розроблений три місяці тому.

"Готовий" закон кров з носу повинен набути чинності з 1 січня 2011-го. Вкладемося в ці терміни - Україна отримає черговий транш кредиту. Тому такий поспіх", - пише видання.

Найбільше майбутня реформа торкнеться працюючих пенсіонерів.

Зокрема, на "підвищення надбавки за понаднормовий стаж та доплати до прожиткового мінімуму при збільшенні прожиткового мінімуму" вони зможуть розраховувати лише тоді, коли звільняться з роботи.

Уряд також пропонує встановити максимальний розмір пенсії на рівні 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Згідно з рішенням Конституційного суду від 2007 року, ця норма торкнеться тільки тих, хто буде оформляти пенсію після 1 січня 2011 року.

Нові віяння торкнуться і нових спецпенсіонерів. Тим з них, хто має право дострокового виходу на пенсію, спецпенсії будуть виплачуватися тільки після досягнення "загальновстановленого пенсійного віку".

Що стосується дострокових пенсій (за скороченням штатів, за станом здоров'я), то працюючим пенсіонерам планується припинити їх виплату до встановленого законом пенсійного віку.

Крім того, за даними ДТ, буквально два дні тому з подачі Пенсійного фонду в плані реформаторів з'явився пункт про "призначення пенсії тільки із заробітку за даними системи персоніфікованого обліку".

Саме ця норма, на думку автора статті, може викликати нові соціальні протести.

Газета наводить приклад наслідків введення такої норми для "жінки, наприклад, 1959 року народження, яка почала свою трудову діяльність у 1976-му, коли про персоніфікацію пенсійних внесків навіть не чули".

"В ідеальному варіанті 14 років вона відпрацює за персоніфікованої системи, а 24 - вже відпрацювала без персоніфікації. Протягом цих двох з половиною десятиліть вона могла займати високі посади і, відповідно, отримувати солідні зарплати. Але тепер все це не враховується! Держава у своїй шахрайської манері ці високі заробітки "прощає", відмовляючись їх враховувати при призначенні пенсій", - йдеться в статті.

А якщо з 2000-го така українка зайнялася підприємництвом, працює на єдиному податку і здійснює відрахування до Пенсійного фонду в кращому випадку з мінімальної зарплати, тоді реформа "проїжджає по ній просто катком: одна дорога - на пенсійний "мінімум".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!