Перелік продуктів, у яких будуть контролювати ГМО

П'ятниця, 31 грудня 2010, 10:19

30 грудня набув чинності наказ МОЗ, що визначає перелік харчових продуктів, щодо яких здійснюється контроль вмісту генетично модифікованих організмів - ГМО.

Про це повідомляє "ЛІГАБізнесінформ".

Так, згідно з наказом N971 від 9 листопада 2010 року у відповідний перелік входять наступні харчові продукти, щодо яких здійснюється контроль вмісту ГМО:

Соя: соєві боби; соєві паростки; концентрат соєвого білка і його текстуровані форми; ізолят соєвого білка; гідролізат соєвого білка; соєве борошно і його текстуровані форми; соєве молоко; сухе соєве молоко; консервована соя; варені соєві боби; смажені соєві боби; смажене соєве борошно; продукти, отримані з використанням ізоляту соєвого білка, концентрату соєвого білка, гідролізату соєвого білка, соєвого борошна, сухого соєвого молока; ферментовані соєві продукти; соєва паста та продукти з її використанням; соєвий соус ; продукти, отримані або містять соєве молоко; соєва олія нерафінована; соєва олія рафінована; соєвий лецитин; продукти, отримані або виготовлені з використанням вищеназваних продуктів.

Реклама:

Кукурудза: кукурудза для безпосереднього вживання в їжу; мука кукурудзяна; крупа кукурудзяна; борошно змішане, яке містить кукурудзяну муку; кукурудза заморожена і консервована; попкорн з кукурудзи; кукурудзяні чіпси; кукурудзяна олія нерафінована; кукурудзяна олія рафінована; кукурудзяний крохмаль; мальтодекстрин, вироблений з кукурудзи; сиропи, виготовлені з кукурудзяного крохмалю; глюкоза, вироблена з кукурудзи; фруктоза, вироблена з кукурудзи; патока, вироблена з кукурудзи.

Картопля: картопля; напівфабрикати з картоплі швидкозаморожені; пюре картопляне сухе; пластівці картопляні; картопляні чіпси; крекери картопляні; продукти з картоплі смажені: хмиз картопляний, в шматках, соломкою; концентрат з картоплі, в тому числі: борошно для оладок, вареники з картоплею, пюре картопляне, яке не потребує варіння; продукти з картоплі швидкого приготування, у тому числі картопля сушена, консерви з картоплі або ті, які містять картоплю; меляса; картопляний крохмаль; глюкоза, вироблена з картоплі; патока, вироблена з картоплі.

Томати: томати для безпосереднього вживання в їжу; томатна паста; томатне пюре; томатний сік, напої; томатні соуси, кетчупи.

Кабачки: кабачки в натуральному вигляді, продукти, отримані або виготовлені з використанням кабачків;

Диня: диня в натуральному вигляді, продукти, отримані або виготовлені з використанням дині.

Папайя: папайя в натуральному вигляді, продукти, отримані або виготовлені з використанням папайї.

Цикорій: продукти, що містять цикорій; цукрові буряки; меляса, цукор, глюкоза, фруктоза, отримані або виготовлені з цукрового буряка.

Ріпак: ріпак і продукти його переробки, у тому числі: рапсова олія нерафінована; рапсова олія рафінована; рапсове масло і продукти, які його містять; насіння дроблене, не дроблене.

Льон: лляне масло і продукти, які його містять.

Бавовна: бавовняне масло і продукти, які його містять.

Пшениця: пшениця в натуральному вигляді, продукти, отримані або виготовлені з пшениці, в тому числі, хліб і хлібобулочні вироби.

Рис: продукти, що містять рис, у тому числі: рис подрібнений; борошно рисове, гранули з зерна рису; пластівці рисові, чіпси рисові; інші готові харчові продукти, вироблені з додаванням рису в якості інгредієнта.

Продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення.

Харчові продукти для спеціального дієтичного споживання; функціональні харчові продукти; дієтичні добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому переліку.

Харчові добавки, виготовлені з використанням харчових продуктів, зазначених у цьому Переліку.

Закваски, дріжджові культури і продукти, що їх містять.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: