Білорусь ратифікувала єдиний економічний простір з Росією

Четвер, 30 грудня 2010, 10:41

Білорусь завершила процедуру ратифікації пакету з 17 угод про створення Єдиного економічного простору і двосторонньої угоди з РФ про розподіл експортних мит на нафту і нафтопродукти.

Дані документи розміщені на сайті Національного центру правової інформації (НЦПІ) у вигляді законів Білорусі, датованих 28 грудня.

Закони зареєстровані в НЦПІ 29 грудня 2010, повідомляє "Інтерфакс".

Як повідомлялося раніше, палата представників Національних зборів Білорусі прийняла дані законопроекти 21 грудня, рада республіки Національних зборів - 22 грудня.

Реклама:

Угоди були підписані президентами Білорусі, Росії та Казахстану 9 грудня.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 8 грудня підписав 18 указів, якими були схвалені відповідні проекти документів по ЄЕП.

Таким чином, Білорусь, зокрема, ратифікувала наступні документи: угоди про узгоджену макроекономічну політику, про створення умов на фінансових ринках для забезпечення вільного руху капіталу, про узгоджені принципи валютної політики; про єдині принципи і правила регулювання діяльності суб'єктів природних монополій.

Також ратифіковані угоди про єдині принципи і правила конкуренції, про єдині правила надання промислових субсидій, про єдині правила державної підтримки сільського господарства, про торгівлю послугами та інвестиції в державах - учасницях ЄЕП, про єдині принципи регулювання у сфері охорони та захисту прав інтелектуальної власності.

Крім того, ратифіковано угоду про порядок організації, управління, функціонування та розвитку загальних ринків нафти та нафтопродуктів Білорусі, Росії та Казахстану.

Під загальним ринком нафти і нафтопродуктів в цій угоді розуміється обумовлена договірно-правова база Митного союзу в рамках ЄврАзЕС і ЄЕП сукупність торговельно-економічних відносин господарюючих суб'єктів країн Єдиного економічного простору у сфері видобутку, транспортування, постачання, переробки та збуту нафти і нафтопродуктів на їх територіях в рамках потреб.

Також ратифіковано угоду про порядок сплати та зарахування вивізних митних зборів при вивезенні з території Білорусі за межі митної території Митного союзу нафти і окремих категорій нафтопродуктів, вироблених з цієї нафти.

Ратифіковано угоду про правила доступу до послуг природних монополій у сфері транспортування газу по газотранспортним системам, включаючи основи ціноутворення та тарифної політики, угода про регулювання доступу до послуг залізничного транспорту, включаючи основи тарифної політики, угода про забезпечення доступу до послуг природних монополій у сфері електроенергетики, включаючи основи ціноутворення та тарифної політики, угода про єдині принципи і правила технічного регулювання в Білорусії, Казахстані та Росії.

Ратифіковано також дві угоди, що регулюють питання міграції.

Зокрема, угоду про співпрацю з протидії нелегальної трудової міграції з третіх країн і угоду про правовий статус трудящих мігрантів та членів їх сімей.

Раніше Лукашенко пообіцяв, що білоруський парламент ратифікує весь пакет угод до 1 січня 2011 року.

Ратифікація угод ЄЕП пов'язана з набранням чинності двосторонньої білорусько-російської угоди про порядок розділу вивізних мит на нафту і нафтопродукти, реалізація яких дозволяє Росії повернутися до постачання нафти в Білорусі без стягнення експортного мита.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: