"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ повертається до докризового регулювання

П'ятниця, 3 грудня 2010, 18:08

Національний банк України (НБУ) у своєму регулюванні діяльності банківського сектору України повертається до «докризових» норм.

Про це йдеться в коментарях регулятора, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Що стосується скасування введених на початку кризи послаблень, то ми орієнтуємося на поступове повернення до норм, які діяли до кризи", - відзначили в НБУ.

При цьому в Нацбанку не виключили, що деякі з "антикризових" норм можуть бути залишені. Нагадаємо, з 1 грудня НБУ скасував низку норм, які були прийняті для стабілізації роботи банків у кризовий період).

Реклама:

Також регулятор повідомив, що завдяки вжитим ще до початку кризи заходам, нинішня структура капіталу українських банків є схожою на передбачену пакетом реформ Базельського комітету.

Тому, на даний момент регулятор не має наміру підвищувати абсолютне значення нормативу адекватності регулятивного капіталу - відношення капіталу банку до його активів Н2, 10%, який, на думку НБУ, "і так є досить високим".

Водночас, відзначають в НБУ, мова йде "про подальше підвищення якості регулятивного капіталу за рахунок зміни вимог до його структурних  компонентів".

Влітку Нацбанк видав постанову №273 від 9 червня, якою зобов'язав збільшити мінімальний регулятивний капітал банків до 120 млн. гривень вже з 1 січня 2012 року.

Банкам, які не виконують цю вимогу, буде заборонено залучати депозити фізосіб понад обсяг, зафіксований на момент набрання чинності даної постанови.

Окрім того, Верховна рада вже прийняла у першому читанні законопроект №0884, який передбачає збільшення мінімальної суми статутного капіталу банку на момент державної реєстрації до 500 млн. гривень із 75 млн. 

Згідно з останніми опублікованими НБУ даними, станом на 1 жовтня 2010 року розмір власного капіталу менше 120 млн. був у 71 українського банку, або 40% від загальної кількості.

Щоб відповідати встановленим критеріям, їм доведеться до 1 січня 2012 року збільшити свій регулятивний капітал на загальну суму близько 2,6 млрд.  гривень.

При цьому, незважаючи на протести дрібних банків, в НБУ заявляють, що ні за яких обставин не мають наміру послаблювати свої вимоги до банків.

"Постанову міняти ми не збираємося навіть під тиском, який здійснюється", - сказав перший заступник голови Нацбанку Сергій Арбузов.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!