"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки продадуть проблемні кредити колекторам

П'ятниця, 3 грудня 2010, 17:34

Вже з 2011 року 45-50% від кредитного портфеля проблемних кредитів буде продано колекторським компаніям.

30% від кредитного портфеля, в рамках яких у 2011 році банки зможуть відносити на витрати сформовані резерви під проблемні кредити (у 2010 році - 40%), - прийнятний рівень податкових пільг для банківської системи, він дозволить їй стабільно працювати, повідомляє тижневик "Дзеркало тижня".

Таку думку озвучив голова правління OTP Bank Дмитро Зінков на засіданні Фінансового прес-клубу «Клієнти, банки і Податковий кодекс: чого їм очікувати один від одного?».

Банкір підкреслив, що 30% - "це немало", оскільки даний показник не означає, що прострочених платежів буде стільки ж.

Реклама:

"У світовій практиці близько 70-75% від проблемної заборгованості зазвичай покривається резервами. Таким чином, якщо ми з вами 30% резервів перерахуємо в розмір прострочених заборгованостей - це 45-50%. Це дуже багато", - зазначив Зінков.

Перспективу зменшення у банків частки проблемних активів і страхових резервів, сформованих під них, Зінков бачить не стільки в ліквідації даного класу заборгованості, скільки в нарощуванні обсягу виданих кредитів і продажу "проблемки" третім особам для очищення балансу.

Експерт виключив можливість того, що, зокрема, банки з іноземним капіталом будуть маніпулювати з фінзвітністю при нарахуванні резервів для того, щоб вписатися в межі передбаченої законодавством податкової "пільги", оскільки "можна знайти більш прості й ефективні інструменти, як не заплатити зайвих податків , а заплатити тільки те, що адекватно твоєї вигоду".

У даному контексті голова правління банку "Форум" Колесник додав, що "наступного року ми їх почнемо розформовувати".

За словами банкіра, цей процес буде пов'язаний в т.ч. з продажем заставного майна і списанням заборгованості.

"Але це не самоціль. Це ще відлуння кризи", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!