На Банковій розповіли, чого не помітили підприємці

П'ятниця, 3 грудня 2010, 12:53

Підприємці не помітили 80% неконституційних норм Податкового кодексу.

Про це заявила перший заступник глави адміністрації президента Олена Лукаш в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

За її словами, це ті порушення прав, які на Майдані не піднімали, але які були "набагато гірші і страшніші, ніж питання спрощеної системи оподаткування".

"Це питання презумпції невинуватості, гарантій судового захисту, недоторканності права власності, обмеження прав місцевого самоврядування, обмеження у здійсненні незалежної професійної діяльності", - сказала Лукаш.

Реклама:

Також вона зазначила, що це і "порушення принципів персоналізації відповідальності, невиправдане збільшення адміністративного тиску та введення фактичних позасудових процедур і тому подібне".

"Умовно кажучи, відсотків вісімдесят суті вето - професійний правовий аналіз, інше - економічні вимоги, про які, в тому числі, говорили багато платників податків", - сказала чиновниця.

"Зауважень протестуючих з приводу більшості ветованих норм не було, вони їх просто не помітили, переймаючись власними проблемами: єдиним податком, небажанням вести бухгалтерський облік, протестом проти касових апаратів. Своє ближче до тіла, і це природно", - зазначила Лукаш.

Крім того, вона заявила, що закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ухваленням Податкового кодексу" викликав у президента дуже багато принципових зауважень.

За словами Лукаш, цей закон не аналізувався ні підприємцями, ні експертним середовищем, хоча змінював 66 актів: дев'ять кодексів та 57 законів.

"Другий закон передбачав, що у справах, коли податковий орган звертається до суду з відповідними поданнями, постанову суду апеляційної інстанції є остаточним і не може бути оскаржене", - сказав він.

"Позбавлення можливості касації у цих категоріях справ не відповідало основним конституційним принципам судочинства в Україні - забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду", - зазначила Лукаш.

Як повідомлялося, 18 листопада Верховна рада ухвалила Податковий кодекс, який фактично скасовував спрощену систему оподаткування і посилював контролюючі функції податківців.

22 листопада на Майдані Незалежності в Києві підприємці почали безстрокову акцію протесту проти набуття чинності Податковим кодексом.

30 листопада президент Віктор Янукович заявив про накладення вета на Податковий кодекс.

2 грудня парламент ухвалив у новій редакції Податковий кодекс з урахуванням пропозицій глави держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: