"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрії просять розблокувати експорт кукурудзи

П'ятниця, 3 грудня 2010, 09:11

Громадські організації агропромислового комплексу просять негайно скасувати квотування експорту кукурудзи.

Як повідомив на прес-конференції в агентстві "УНІАН" у четвер президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, асоціації звернулися з відповідними листами до президента Віктора Януковича.

За словами Козаченка, на сьогодні урожай кукурудзи в Україні становить більш як 12 млн. тонн проти 10,5 млн. тонн в 2009 році.

При цьому в 2009 році експорт культури на цю дату становив 2 млн. тонн, а цього року - 640 тис. тонн.

Реклама:

Також Козаченко відзначив, що через обмеження експорту внутрішні ціни на кукурудзу більш ніж на 500 гривень нижчі за світові.

"Щодо кукурудзи необхідно негайно скасувати квотування експорту, оскільки це шкодить сільгоспвиробникам", - сказав Козаченко.

Він наголосив, що, як правило, в березні на світовому ринку ціна на кукурудзу падає, оскільки надходить кукурудза нового врожаю з таких країн, як Бразилія тощо.

Таким чином, якщо негайно не вирішити це питання, виробники зерна зазнають значних збитків.

За словами Козаченка, міністр аграрної політики Микола Присяжнюк в усній розмові повідомив, що Міністерство агрополітики підтримує ініціативу скасування квот на експорт кукурудзи.

Крім того, асоціації просять залишити чинний на сьогодні порядок оподаткування ПДВ операцій із зерном і технічними культурами і його відшкодування при експорті.

У другому листі аграрії просять залишити чинний порядок державної підтримки тваринництва, як м'ясного, так і молочного, шляхом дотування переробними підприємствами.

Листи підписали голова Аграрного союзу Геннадій Новиков, голова Асоціації фермерів і приватних землевласників (АФЗУ) Микола Присяжнюк, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко і голова ради директорів Союзу молочних підприємств Вадим Чагаровський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!