"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дерипаска відвоював у Генпрокуратури ЗАлК

Середа, 29 грудня 2010, 18:31

Спроба Генпрокуратури, повернути у державну власність Запорізький алюмінієвий комбінат, підконтрольний Олегу Дерипасці, провалилася.

27 грудня, відбулося слухання Господарського суду Києва за позовом Генпрокуратури, повідомляє "Дело".

Відомство виступало в інтересах держави в особі Фонду держмайна.

У позовній заяві силовики вимагали повернути в держвласність найбільше в Україні підприємство з виробництва алюмінію - Запорізький алюмінієвий комбінат - ЗАлК, основним власником якого є російський алюмінієвий гігант "Русал" мільярдера Олег Дерипаска.

Реклама:

У Генпрокуратурі наполягали на тому, що комбінат необхідно повернути державі, оскільки інвестор не виконує взятих на себе зобов'язань.

Нагадаємо, Генпрокуратура вимагала визнати недійсними договори про продаж 68% акцій підприємства компаніям, підконтрольним російським бізнесменам на чолі з Олегом Дерипаскою.

Оскаржувалася продаж акцій як російському "АвтоВАЗ-Інвесту" Віктора Вексельберга в 2001 році, так і подальша їх перепродаж в 2006-м кіпрської Velbay Holdings Ltd, підконтрольній Дерипасці.

Покупцям ставилося невиконання інвестзобов'язань.

Прокуратура вимагала скасування результатів приватизації виробника алюмінію через невиконання умов договору купівлі-продажу з боку інвестора.

Так, при первісній продажу комбінату зазначалася умова, при якій російська сторона брала на себе зобов'язання щодо погашення у повному обсязі боргів за іноземними позиками.

Однак, за твердженням прокуратури, зроблено це не було.

Зокрема прокуратура звинувачує інвесторів у тому, що вони не проводили виплат по кредиту, узятому комбінатом в 1997 році, коли ЗАлК знаходився ще в держвласності.

Мова йде про 76 млн. доларів, взятих на покупку устаткування в Італії.

Профінансував даний захід державний Укрексімбанк, з яким і мав повертати борг новий власник.

Проте, як зазначається у матеріалах розслідування, нові власники обслуговувати цей кредит відмовилися.

Як стверджує відповідач, незважаючи на те, що закуплене обладнання і було на балансі ЗАлКу при його продажу, воно було переведене в статутний фонд державного Заводу алюмінієвої фольги.

Практично російські власники були зобов'язані платити за обладнання, якого вони так і не отримали.

Цей пункт договору власники опротестували, і в 2006 році Київський госпсуд своєю постановою розірвав даний кредитний договір.

Тим не менш, на думку прокуратури, це рішення суду і було підставою для розірвання загального договору про купівлю-продаж запорізького комбінату, так як комбінат відмовився платити по кредиту Укрексімбанку.

А це було одним з основних умов приватизації.

"РусАл" є третім за величиною виробником алюмінію в світі.

Створена компанія була в 2000 році Олегом Дерипаскою, в березні 2007-го відбулося злиття "РусАла" з Сибірсько-уральській алюмінієвій компанією Віктора Вексельберга і глиноземних активів швейцарського трейдера Glencore.

В Україні об'єднана компанія володіє Запорізьким алюмінієвим комбінатом і Миколаївським глиноземним комбінатом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: