Пшонку просять перевірити "космічну" вартість "Олімпійського"

Вівторок, 28 грудня 2010, 18:49

Голова комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з проханням перевірити обґрунтованість збільшення кошторису реконструкції НСК "Олімпійський" з 2,144 млрд. до 4,5 млрд. гривень.

Швець просить при наявності підстав порушити кримінальну справу та притягти винних осіб до відповідальності.

Про це йдеться з верненні Швеця до Пшонки, повідомляє УНІАН.

"27 грудня 2010 року ЗМІ була поширена інформація щодо необхідності розслідування причин необгрунтованого збільшення вартості реконструкції "Олімпійського" з 2,144 млрд. до 4,5 млрд. гривень і про можливі зловживання з боку посадових осіб", - зазначається у зверненні.

Реклама:

Швецць нагадав, що за останні майже п`ятнадцять років будівництво чи реконструкція стадіонів відбувалась у багатьох європейських країнах.

Найбільш показовим в порівнянні з НСК "Олімпійський" є реконструкція стадіону "Олімпія" у Берліні. Його було реконструйовано до Чемпіонату світу з футболу 2006 року.

Зазначений стадіон, також як і київський, отримав статус п`ятизіркового стадіону.

Голова комітету ВР зауважив, що "автором проекту реконструкції як берлінського стадіону "Олімпія", так і київського НСК "Олімпійський" є одна й та ж німецька компанія GМР Arhitekten".

"Київський стадіон в результаті реконструкції буде мати 68000 місць, а берлінський стадіон "Олімпія" розрахований на 74000 глядачів. Реконструкція берлінського стадіону обійшлась у 242 млн. євро, при чому 31 млн. євро з цієї суми були витрачені на освітлення та мультимедійне устаткування", - зауважив депутат.

Він підкреслив, що "кошторис реконструкції НСК "Олімпійський" значно перевищує кошторис реконструкції берлінського стадіону "Олімпія", незважаючи на те, що він мав вміщати на 6000 глядачів менше, а також те, що берлінський стадіон "Олімпія" був побудований до Олімпійських ігор ще у 1936 році".

"Державною програмою підготовки та проведення в Україні Євро-2012", затвердженою Кабінетом міністрів 14 квітня 2010 року, прогнозована ціна реконструкції НСК "Олімпійський" - 3 млрд. 266 млн. гривень, або 314 млн. євро.

Така вартість реконструкції київського стадіону ґрунтується на державній експертизі, проведеній ДП "Укрдержбудекспертиза", про що було повідомлено главою Національного агентства з Євро-2012 Володимиром Ковалевським.

Разом з тим, розпорядженням Кабінету міністрів №1586-р від 28 липня 2010 року була збільшена кошторисна вартість реконструкції існуючих і будівництва нових об`єктів НСК "Олімпійський" на 42%, тобто з 2 млрд. 144 млн. до 3 млрд. 597 млн. гривень", - говориться у зверненні до генерального прокурора.

У документі підкреслюється, що "13 серпня 2010 року через українські засоби масової інформації було повідомлено, що кошторис реконструкції НСК "Олімпійський" збільшується ще, тобто до 4,2 млрд. гривень, в подальшому витрати на реконструкцію були збільшені до 4,5 млрд".

"Таким чином, кошторисна вартість реконструкції НСК "Олімпійський" за період зміни урядів в Україні зросла з 2,144 млрд. до 4,5 млрд гривень, і така кошторисна вартість реконструкції НСК "Олімпійській" значно перевищує реконструкцію стадіону "Олімпія" в Берліні".

"На підставі викладеного та керуючись ст. 16 закону України "Про статус народного депутата" прошу перевірити обґрунтованість збільшення кошторисної вартості реконструкції НСК "Олімпійський" і при наявності підстав порушити кримінальну справу та притягти винних осіб до відповідальності".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!