"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні ціни на овочі перевищують європейські

Вівторок, 28 грудня 2010, 13:37

Стрибок цін на овочеву продукцію в серпні-вересні 2010 року, формальним приводом для якого було зниження рівня виробництва і зменшення обсягів пропозиції на ринку, утримує ціни на овочеву продукцію в Україні на рівні, що перевищує ціни в ЄС.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Як відзначають експерти, запобігти подібним проблемам у майбутньому можна за допомогою підвищення ефективності виробництва і вдосконалення інфраструктури.

Як відомо, за даними Держкомстату, в січні-жовтні 2010 року, порівняно з таким самим періодом 2009 року, виробництво картоплі впало на 6,2%, овочів із відкритого ґрунту - на 3,3%.

Реклама:

Незначне падіння виробництва супроводжувалося серйознішим зростанням цін: лише за два місяці - з початку серпня до кінця вересня - закупівельні ціни на картоплю зросли на 29,6%, а капуста подорожчала на 46,7%.

Експерти відзначають, що причина такої непропорційності між виробничими і ціновими показниками полягає в структурних проблемах ринку овочів.

Наприклад, 95% картоплі виробляється в господарствах населення, які уже достатньо чутливо реагують на погодні проблеми або навіть інформаційні приводи.

Крім того, збільшення частки сільгосппідприємств не завжди супроводжується упровадженням належних технологій, що веде до коливань продуктивності.

"Якщо врожайність картоплі у господарствах населення порівняно з минулим роком впала на 5,8%, то в сільгосппідприємствах - на 12,4%. У сукупності це призвело до того, що, починаючи з серпня, ціни на овочі поповзли вгору", - вважає експерт УКАБ Тарас Гагалюк.

Як наслідок, сьогодні ціни в Україні уже перевищують європейські: середня ціна капусти білокачанної на вітчизняних оптових ринках становить 4,25 гривні за кілограм, тоді як у Польщі дають 29 євроцентів за кілограм, а це на 28,5% менше, ніж у нас.

На думку Гагалюка, основними причинами такого стану справ є невисока ефективність виробництва овочів в Україні, а також нерозвиненість інфраструктури зберігання, транспортування і збуту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!