НБУ поступово підвищуватиме гнучкість гривні

Понеділок, 27 грудня 2010, 17:37

Національний банк України має намір поступово підвищувати курсову гнучкість нацвалюти - гривні, але упереджувати суттєві коливання курсу.

Про це ідеться в "Основних принципах грошово-кредитної політики на 2011 рік", внесених НБУ до парламенту, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Валютно-курсова політика буде передбачати поетапне пом'якшення регуляторних обмежень і поступове підвищення курсової гнучкості гривні у міру відновлення фінансової системи країни, нівелювання диспропорцій платіжного балансу, сталого розвитку валютного ринку та стійкого зростання попиту на нацвалюту", - говориться в документі.

Згідно з документом, НБУ буде враховувати необхідність попередження різких коливань обмінного курсу гривні, прогнозована динаміка якого в значній мірі залежить від стабілізаційних можливостей міжнародних резервів.

Реклама:

Згідно з критеріями безпеки, обсяг міжнародних резервів повинен становити не менше 100% короткострокового боргу країни за залишковим терміном погашення: на 1 жовтня 2010 року такий борг становив 43,654 млрд. доларів, тоді як міжнародні резерви НБУ на 1 грудня становили 33,539 млрд. доларів.

НБУ готовий продовжити корегувати курсову динаміку з допомогою інтервенцій.

"Валютні інтервенції будуть враховувати необхідність досягнення інфляційних цілей, згладжування різких курсових коливань гривні і підвищення міжнародних резервів до рівня, який забезпечує необхідний захист національної економіки від негативних зовнішніх шоків", - наголошується в документі Нацбанку.

На думку фахівців НБУ, в 2011 році на міжнародних фінансових ринках будуть відчуватися наслідки "валютних війн", поточне загострення яких пов'язане із невирішеністю структурних проблем низки провідних індустріальних країн.

"Ймовірні курсові коливання основних світових валют будуть ускладнювати бізнес-середовище, що негативно вплине, у першу чергу, на умови ведення господарства сировинних економік. При цих умовах для України залишається важливою підтримка міжнародних резервів на рівні, достатньому для нейтралізації небажаних змін у зовнішній кон'юнктурі", - підкреслюється в документі.

НБУ також має намір продовжити диверсифікацію валютної структури своїх резервів.

"Будуть спрямовуватися зусилля на активізацію впровадження в зовнішні розрахунки національних валют основних торгових партнерів України, будуть опрацьовуватися механізми укладання довгострокових угод про обмін нацвалют між Україною та її основними торговими партнерами", - відзначає Нацбанк.

Передбачені також заходи вдосконалення моніторингу зовнішніх запозичень, своєчасної ідентифікації системних ризиків, їх мінімізації шляхом сприяння іноземним капіталовкладенням в українську економіку.

"Поетапне зняття регулятивних обмежень на валютному ринку України буде узгоджуватися з темпами економічного зростання, рівнем конкурентоспроможності української продукції, зниженням доларизації економічних відносин і посиленням стійкості національної фінансової системи, включаючи її здатність автономно нівелювати шокові валютні коливання з використанням інструментів фондового ринку", - йдеться в документі.

Крім того, Нацбанк розраховує на активізацію іноземних інвестицій в економіку Україну, зокрема, за рахунок впровадження в найкоротший термін ефективної амортизаційної політики, використання довгострокових кредитів.

У документі також говориться, що за підсумками січня-листопада 2010 року надходження іноземної валюти від нерезидентів зросли на 15,5% у порівнянні з показником аналогічного періоду 2009 року, сформувалися нетто-надходження валюти на користь резидентів (8,4 млрд. доларів) на тлі поновлення співпраці з МВФ і зацікавленості нерезидентів у придбанні внутрішніх держоблігацій, а також підвищення міжнародних рейтингів України за зобов'язаннями в інвалюті.

За даними Нацбанку, за січень-листопад 2010 року сальдо валютних інтервенцій НБУ було позитивним (1,9 млрд. доларів), що сприяло збільшенню обсягу міжнародних резервів, який є достатнім для фінансування майбутнього імпорту товарів та послуг протягом п'яти місяців.

НБУ також відзначає, що показник доларизації економіки знизився до початку грудня до 29,7% з 31,7% на початок 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!