Столична мерія: компослуги подорожчають на 35%, але залишаться найдешевшими

Понеділок, 27 грудня 2010, 16:59

Національна комісія регулювання електроенергетики затвердила нові тарифи на теплову енергію, згідно з якими послуги з центрального опалення та постачання гарячої води у Києві подорожчають на 30-35%.

Проте навіть після цього вони залишатимуться одними з найнижчих в Україні, повідомили у прес-службі КМДА.

"За рівнем тарифів на теплову енергію Київ посідатиме 25 місце серед обласних центрів України, за тарифами на водопостачання - 26 місце, за вартістю послуг з водовідведення - 24 місце", ідеться у повідомленні.

Водночас у КМДА наголошують, що тарифи і досі не відповідають економічно обґрунтованому рівню - мовляв, розцінки на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які діють на сьогодні, покривають лише 65-75% від необхідних витрат.

Реклама:

"Комунальні підприємства у 2009 році отримували від плати за цим показником 1,29 грн./м2, а в 2010 року - 1,96 грн./м2 (дані за 9 місяців). Проте, розрахований на економічно обґрунтованому рівні тариф становить 3,50 грн./м2, а фактичні витрати комунальних підприємств за 9 місяців 2010 року становлять 2,52грн./м2. Різниця, що виникла в результаті запровадження збиткових тарифів, міським бюджетом не покривається та призводить до збитковості підприємств", - наголошують в мерії.

За словами начальник Головного управління з питань цінової політики Василя Яструбинського, зараз підприємствам не вистачає коштів навіть для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам.

"Це у свою чергу викликає обмеження витрат підприємств і їх невідповідність нормативам та призводить до збільшення кількості скарг від мешканців та справедливих нарікань з боку працівників житлового господарства", - сказав він.

Тому, згідно с постановою Кабміну та відповідно до закону про житлокомпослуги, розрахунок тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на економічно обґрунтованому рівні проводився самостійно суб'єктами господарювання всіх форм власності за кожним будинком окремо (ЖЕКами, ОСББ, ЖБК).

Головна вимога цієї постанови - надання населенню послуг з урахуванням забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків, споруд та прибудинкових територій.

Наприклад, у тарифах для роботи прибиральника враховано щоденне вологе підмітання вестибюлів, сходових клітин і маршів перших 3-х поверхів та 3 рази на тиждень вище 3-х поверхів, щоденне миття приміщень загального призначення, 2 рази на місяць миття вестибюлів, сходових клітин і маршів.

Для двірника - щоденне ранкове прибирання території та протягом дня - поточне підмітання території, 1 раз на місяць - проведення дезінсекції тощо.

Українська правда. Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: