Думка експерта: Істотного припливу прямих інвестицій у 2011 році чекати не варто

Понеділок, 27 грудня 2010, 14:24

Обсяг прямих інвестицій в Україну за перші десять місяців 2010 року склав 4,055 млрд. доларів.

Зокрема, на реальний сектор економіки припало 66% сальдо прямих інвестицій, на банківський сектор - 34%.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, ці інвестиції, в основному, були пов'язані не з добровільним розширенням банківського присутності тієї чи іншої групи, а пояснюються необхідністю підвищувати статутний капітал комерційних банків.

"МВФ виступив головним каталізатором вливань у фінансовий сектор, зажадавши від НБУ посилити вимоги до адекватності капіталу банківських установ. Таким чином, материнські компанії були змушені докапіталізувати свої дочірні структури в Україні", - пояснив він.

Реклама:

В реальному секторі основними одержувачами надходжень стали: торгівля, металургійний, будівельний та хімічний сектори.

"Лідером серед країн - постачальників інвестицій в Україну є Кіпр - 22,5%. Крім того, 16,5% інвестицій надійшло з Німеччини, 9,6% - із Нідерландів, 7% - з Росії, 6,3% - з Австрії, 3,4% - із Віргінських островів. Тобто, значна частина інвестицій в реальний сектор Україні (26-27%) приходила з офшорів і, в основному, в рамках угод зі злиття і поглинань", - відзначив Івченко.

Експерт прогнозує, що за підсумками 2010 року обсяг прямих інвестицій в Україну може скласти 4,668 млрд. доларів, що практично дорівнює показнику 2009 року - 4,654 млрд. доларів.

У 2011 році, на його думку, також не варто очікувати суттєвого припливу прямих інвестицій в Україну.

"Суттєвого припливу прямих інвестицій в Україні в 2011 році очікувати не варто. Слабкий захист прав інвесторів, свавілля з боку чиновників, плутанина в податковому та митному законодавствах роблять нашу країну не найпривабливішою для ведення бізнесу", - зазначив він.

"На докризові обсяги прямих інвестицій України може вийти тільки в 2013 році. І тільки успішне проведення податкової та митної реформ, реформ у сфері ЖКГ та енергозбереження, а також створення інфраструктури та умов для ведення бізнесу дозволять підвищити інвестиційну привабливість країни", - прогнозує експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!