Монетарна база в Україні в 2011 році може вирости на 14-18%

Понеділок, 27 грудня 2010, 12:46

Обсяг монетарної бази в Україні в 2011 році може вирости на 14-18%.

Йдеться в основних принципах грошово-кредитної політики на 2011 рік, переданих Національним банком у парламент, передає "Інтерфакс-Україна".

"Забезпечення необхідного обсягу грошової пропозиції буде відбуватися в результаті відновлення тенденції щодо зростання рівня мультиплікації - значення грошового мультиплікатора оцінюється на рівні близько 2,8 на кінець року. Зазначене дає підстави прогнозувати зростання обсягу монетарної бази на рівні 114-118% до початку року", - зазначено в документі.

Як повідомлялося, монетарна база в січні-листопаді 2011 року виросла на 10,6% - до 215,7 млрд. гривень.

Реклама:

Згідно з документом, пріоритетом грошово-кредитної політики в 2011 році є досягнення і підтримка цінової стабільності, критерієм якої слугуватиме динаміка індексу споживчих цін.

При цьому, за даними НБУ, метою є доведення інфляції в 2014 році до рівня 5% і подальше її утримання в межах 3-5%.

"Головним чинником загальної цінової ситуації (у 2011 році - ІФ) буде більш стримана, ніж у два попередні роки, динаміка цін на імпортовані енергоносії, що через ціни виробників буде впливати і на ціни споживчого ринку", - наголошується в документі.

При цьому, відповідно до основних принципів грошово-кредитної політики, мінімізація негативних коливань обмінного курсу буде сповільнювати динаміку внутрішніх цін.

Втім, на тлі ослаблення дії чинників зростання цін НБУ очікує зростання адміністративно регульованих тарифів у житлово-комунальному господарстві та на транспорті, який значною мірою стримувався у період кризи внаслідок їх високої соціальної значимості.

У НБУ також зазначають, що цілям забезпечення цінової стабільності буде відповідати посилення ролі відсоткової політики в регулюванні грошово-кредитного ринку, яке відбуватиметься у міру відновлення фінансової системи й більш ефективної роботи трансмісійних механізмів.

У документі підкреслюється, що орієнтирами проведення грошово-кредитної політики в 2011 році будуть виступати монетарні критерії та індикативні цілі, передбачені програмою stand by Міжнародного валютного фонду.

НБУ також відзначає, що особлива увага приділяється підтриманню загальної фінансової стабільності шляхом, зокрема, підтримання достатнього рівня її ліквідності, стримування зростання зовнішнього боргу.

Згідно з документом, операції з продажу державних цінних паперів у разі необхідності вилучення значних обсягів вільної ліквідності будуть проводитися з премією або з дисконтом: в якості орієнтира для цього буде використовуватися ціна реальних угод на організованому вторинному ринку або ціна їх розміщення на відповідний термін на первинних аукціонах.

Документом також допускається перегляд вимог до формування банками обов'язкових резервів.

При цьому, згідно з документом, одним з головних акцентів в грошово-кредитній політиці НБУ в 2011 році буде сприяння відновленню інвестиційного зростання, що буде неможливим без активної участі банків у кредитуванні капітальних вкладень суб'єктів господарювання.

За оцінкою НБУ, ця мета потребує застосування заходів щодо концентрації банківського капіталу, в тому числі шляхом прийняття відповідних законодавчих рішень.

Крім того, згідно з документом, будуть посилюватися вимоги до капіталу, фінансового стану банків та оцінки ризиків у їх діяльності.

НБУ також планує перебудову механізмів роботи з проблемними активами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: