"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ООН оцінила пенсійну реформу Азарова

Понеділок, 27 грудня 2010, 11:56

Після проведення пенсійної реформи, зокрема підвищення пенсійного віку, жінки зможуть мати вищу пенсію, ніж сьогодні.

Таку думку висловив директор Аналітичного дорадчого центру Блакитної стрічки ПРООН / ЄС Марчін Свєнчіцкі, коментуючи запропоновані урядом кроки в реформуванні пенсійної системи.

"Більш низька риска пенсійного віку і коротка тривалість страхового стажу сьогодні є причиною більш низького розміру пенсій для жінок, пише видання "Дело".

За нашими підрахунками, середній рівень пенсії жінок складає всього 67% пенсії чоловіків.

Реклама:

А це є ризик більш глибокої бідності в старості. У той же час , співвідношення заробітних плат чоловіків і жінок становить 75%.

Підвищення пенсійного віку дозволить збільшити пенсійне забезпечення жінок, а значить - і добробут більшості людей похилого віку.

Адже 70% всіх пенсіонерів становлять саме жінки ", - відзначає експерт.

Ще одним позитивом пенсійної реформи, на думку Свєнчіцкі, стане можливість перерозподілити сьогоднішні витрати на пенсії в інфраструктурні проекти, що благотворно відіб'ється на зростанні ВВП.

"Виплата пенсій - це тільки один з обов'язків держави. На це витрачається 18% ВВП - один з найвищих показників у світі. Разом з тим на будівництво транспортної інфраструктури в Україні витрачається не більше 2% ВВП при загальновизнаною необхідності в 6%. За оцінками Світового банку, тільки 280 км доріг відповідають стандартам ЄС, 500 мостів - небезпечні для використання. зменшуючи витрати на пенсійні виплати завдяки підвищенню пенсійного віку та збільшення нормативного страхового стажу, країна зможе направити гроші на витрати, які підвищать добробут всього суспільства, а не тільки окремої категорії ", - говорить Свєнчіцкі.

Також, за розрахунками експертів Блакитної стрічки, підвищення пенсійного віку для жінок до 60 років дозволить збільшити кількість зайнятого населення до 2021 року на півмільйона і забезпечити приріст ВВП на 2,4% в порівнянні з сьогоднішньою ситуацією.

Якщо стан справ не міняти, відзначає Марчін Свєнчіцкі, кількість пенсіонерів і населення працездатного віку зрівняється в 2026 році.

А в 2050 році пенсіонерів було б вже на 25% більше, ніж працюючих. "У світі не існує жодної країни, яка могла б розвиватися за таких обставин", - говорить експерт.

За його словами, сценарій реформування пенсійної системи, за яким має намір діяти український уряд, найменш болючий.

У своїх дослідженнях ми пропонуємо до 2032 року підвищити пенсійний вік для чоловіків і жінок до 65 років. Кількість одержувачів пенсій зменшиться на 2,8 млн. осіб, а зайнятість збільшиться на 1,1 млн. чоловік. Приріст ВВП при цьому складе 6, 1% ", - говорить він.

Нагадаємо, уряд вніс до парламенту законопроект 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи".

Документом, зокрема, встановлено поступове - до 2020 року - підвищення віку для виходу на пенсію жінок з 55 до 60 років, а з 2013 року впроваджується підвищення пенсійного віку для держслужбовців-чоловіків з 60 до 62 років, встановлюються обмеження термінів перебування на держслужбі .

Крім того, законопроектом пропонується підвищити нормативний стаж, необхідний для отримання мінімальної пенсії, з 20 років для жінок і 25 для чоловіків до 30 і 35 років відповідно.

Максимальний розмір пенсійних виплат для всіх категорій громадян пропонується обмежити 12 прожитковими мінімумами для непрацездатних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: