Газ для України в 2011 році подорожчає?

Понеділок, 27 грудня 2010, 10:25

Із січня Україна буде більше платити за газ, імпортований з Росії.

Причина - підвищення світових цін на нафту, до яких прив'язана і вартість газу - чим дорожче нафта, тим дорожчий газ, пояснив газеті "Сегодня" експерт Валентин Землянський.

За грудень нафта зросла в ціні майже на 15 доларів, досягнувши 94,5 долара за баррель, і продовжує рости, аналітики стверджують, що дійде до 100 доларів і більше, а потім зупиниться.

Тож, якщо зараз ми платимо за 1000 куб. м газу 252 долара, то в I кварталі 2011 року буде 260-262 долара, а в середньому за рік - близько 280 доларів за 1000 куб. м.

Реклама:

Водночас, у закон про держбюджет на 2011 рік закладена середня ціна імпортованого газу в 269 доларів за 1000 куб. м, тобто грошей на закупівлю може не вистачити, якщо не підвищувати ціну його продажу на внутрішньому ринку.

За словами Землянського, подорожчання газу торкнеться промспоживачів і підприємств житлкомуненерго, а для населення вартість газу поки залишиться, як була.

"Народ не витримає подвійного цінового удару - на тепло й газ. Тому Кабмін постарається не підвищувати його вартість у квітні, незважаючи на те, що це одна з вимог меморандуму з МВФ про виділення нам третього траншу", - сказав експерт.

У Міжнародному валютному фонді при виділенні другого траншу в 1,53 млрд. долара дали зрозуміти, що розраховують на подорожчання газу. У цьому впевнений і аналітик Олександр Жолудь.

"Нам невигідно сваритися з МВФ, це загрожує припиненням кредитування, а Україна отримала лише 3,5 млрд. долара із обіцяних 15 млрд. доларів. Таких дешевих позик - близько 4% річних, ми ніде не знайдемо", - сказав він.

За розрахунками Жолудя, газ для населення підвищиться в ціні на 50% проти нинішньої (мінімум на $45 за 1000 куб. м). Це значить, що городяни, які користуються газовою плитою, платитимуть більше приблизно на 3,91 гривень на місяць - зараз 7,82 гривні, а за опалення приватного будинку площею 100 кв. м - на 109 гривень більше, зараз 218 грн.

Прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко сказав газеті, що населення платить за газ справді менше половини його реальної вартості, "але поки рано говорити, коли й наскільки ціна виросте".

Українська правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!