Генпрокуратура програла у справі продажу ракет Грузії

Понеділок, 27 грудня 2010, 09:29
Генпрокуратура отримала чергову поразку, намагаючись довести, що ракети,продані Україною Грузії, були незаконно куплені у російсько-української фірми "Параллакс"

У зверненні до суду силове відомство вимагало визнати недійсними договори купівлі-продажу зенітних керованих ракет 9М38М1 і 3М9М3, пише видання "Дело".

Документи були підписані "Укроборонсервісом" і "Параллаксом" в 2005-2006 роках.

Це вже друга перемога військових над прокуратурою.

На початку вересня фірма "Параллакс", в Господарському суді Києва, довела, що продала ракети "Укроборонсервісу" законно.

Реклама:

Однак силовики рішення суду першої інстанції оскаржили.

Судові розгляди між Генпрокуратурою і компаніями "Укроборонсервіс" і "Параллакс" проходять у рамках розслідування, яке проводить Генпрокуратура.

Силовики вивчають законність поставок військової техніки та боєприпасів українською стороною грузинським збройним силам в 2005 році.

У відомстві підозрюють, що держкомпанія "Укроборонсервіс", що спеціалізується на експортних поставках спецтоварів, в тому числі військових, закупила ракети, призначені для Грузії, у фірми "Параллакс".

У прокуратурі наполягають на тому, що операція була незаконною, оскільки "Параллакс" не мав ліцензії на продаж як боєприпасів, так і військової техніки.

Всього позивач вимагає анулювати чотири договори, які учасники угоди уклали з грудня 2005 року по березень 2006-го.

Згідно з договорами купівлі-продажу, в 2005-2006 роках "Укроборонсервіс" купив у "Параллакса" 52 ракети 9М38М1 і 110 ракет 3М9М3 різної модифікації.

У Генпрокуратурі наполягали на тому, що "Параллакс" не мав права продавати ракети, так як у фірми на той момент не було ліцензії на продаж ні боєприпасів, ні військової техніки.

Представники "Параллакса" в суді не заперечували, що ліцензії у фірми не було.

Але запевнили в тому, що на момент підписання документів з "Укроборонсервісом" продаж боєприпасів і військової техніки не підпадала під дію закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Основний закон про ліцензування був прийнятий ще в 2000 році.

Але на той момент він не зобов'язував мати ліцензії компанії, які торгують зброєю.

Відповідні зміни до закону були внесені в серпні 2005 року.

Тобто приблизно за півроку до того, як "Укроборонсервіс" і "Параллакс" уклали перший спірний контракт.

Але і в цьому випадку "Параллакс" не зобов'язаний був мати ліцензію для того, щоб продавати ракети "Укроборонсервісу".

Справа в тому, що умови ліцензування торгівлі боєприпасами та військовою технікою були офіційно опубліковані тільки в травні 2006-го - через два місяці після укладення останнього з чотирьох контрактів, які намагається оскаржити Генпрокуратура.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!