Бойко хоче витиснути з Коломойського дешевий газ?

П'ятниця, 24 грудня 2010, 15:54

Уряд вже заявляв про наміри реанімувати ідею створення вертикально-інтегрованої компанії - ВІНК, у нафтовій галузі.

Дехто з експертів розцінює це як спробу тиску міністерства палива та енергетики на менеджмент "Укрнафти" з метою отримання дешевого газу, повідомляє "Радіо свобода".

Що ж до перспективи створення ВІНК, то наразі це є практично неможливо.

Реклама:

Ідея створення вертикально-інтегрованої компанії у нафтовій галузі вперше виникла у кінці 90-их років.

Тодішній президент Леонід Кучма підписав указ про створення відповідної компанії.

Проте, він так і не був виконаний: держава не могла керувати активами жодного з нафтопереробних заводів, адже не була власницею їхніх контрольних пакетів.

У 2005 році Верховна рада ухвалила закон, згідно з яким 50%+1 акція компанії "Укрнафта" мали увійти до складу ВІНК.

Туди також планувати передати і державні пакети Кременчуцького, Дрогобицького та Надвірнянського нафтопереробних заводів.

Проте, тодішній президент Віктор Ющенко ветував цей закон.

Тепер же міністерство палива та енергетики знову повернулося до ідеї створення вертикально-інтегрованої компанії, яка б об'єднала активи видобутку, переробки та продажу нафти.

За словами міністра ПЕК Юрія Бойка, наразі влада веде переговори з приватними власниками нафтових компаній.

Ідея створення вертикально-інтегрованої компанії у нафтовій галузі сьогодні є нереальною, як і тоді, коли вона вперше прозвучала, переконаний член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима.

"Для того, щоб це створити, потрібно усунути від управління Коломойського. Але шансів, що вони це можуть зробити, у них зовсім немає, - каже Гудима. - Швидше, у Коломойського є вертикально-інтегрована компанія, починаючи від двох заводів, трьох українських родовищ нафти і мережі заправок, які належать "Укрнафті".

Найпотужніші активи у нафтогазовій галузі наразі контролює група "Приват", зазначає ксперт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

І позбавити її цього контролю без репресивних заходів - неможливо. Разом із тим, на думку Марунича, заявляючи про створення ВІНК, Бойко спробував натиснути на керівництво "Укрнафти", яка, окрім 4 млн. тонн нафти, щорічно видобуває і близько 3,5 млн. кубів газу.

"Цей газ, згідно за українським законодавством, "Укрнафта" мала б постачати "Нафтогазу" для подальшої реалізації населенню. Але "Укрнафта" як комерційна структура доводить у судах, що вона не має продавати цей газ собі у збиток і намагається реалізувати цей газ комерційним підприємствам за вищою ціною", - каже Марунич.

"Після того, як Бойко санкціонував угоди про повернення RUE 12 млрд. кубів, отримав досить серйозну дірку у газовому балансі на наступний рік. Тож, говорячи про ВІНК, Бойко намагається натиснути на менеджерів "Укрнафти" і отримати доступ до газових запасів", - додав Марунич.

"Нафтогазу" належить 50% плюс одна акція "Укрнафти".

Натомість, Привату консолідувала близько 42% акцій компанії. Відповідно до закону про акціонерні товариства, для того, щоб провести збори акціонерів та взяти управління у свої руки, "Нафтогазу" потрібно 60%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!