"Газпром" не мінятиме ціну газу для Лукашенка

П'ятниця, 24 грудня 2010, 14:06

Ціна газу для Білорусі з 1 січня 2011 року складе 230 доларів за тис. кубометрів, згідно з підписаним у 2006 році контракту, а в 2012 році ціноутворення буде будуватися вже на нових принципах.

Про це заявив журналістам заступник голови правління "Газпром" Валерій Голубєв, передає "Інтерфакс".

За його словами, Білорусь "не висловлює гарячого оптимізму за ціною, яка складається на 2011 рік відповідно до контракту", однак підкреслив, що "не можна щороку переглядати контракт за своїм бажанням".

Голубєв відзначив, що Білорусь при підписанні контракту вибрала для себе ціну на газ у Польщі, яка тоді була нижчою, ніж середньоєвропейська.

Реклама:

Відповідаючи на питання, якою буде ціна газу для республіки з урахуванням того, що вона входить до Єдиного Митний союз, топ-менеджер "Газпрому" відзначив, що на 2012 рік контракт буде підписаний "на інших принципах, які описані в пакеті документів, пов'язаних з створенням Єдиного економічного простору ".

При цьому він підкреслив, що ціна на газ не буде дорівнює ціні газу в Смоленській області, а "буде середньоєвропейською ціною мінус митні збори, які, власне, сьогодні не присутні, і мінус вартість транспорту".

"Ефект полягає в тому, що коли все-таки береться середньоєвропейська ціна, вона більш збалансована, і вартість транспорту до середньої умовної точки в Європі - вища. Але ціна Смоленської області - це ціна, яку встановлює ФСТ для споживачів РФ ", - пояснив Голубєв, зазначивши, що в такому разі з 2012 року при таких розрахунках ціна може знизитися приблизно на 30 доларів за тис. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!